70 Χρόνια Καταδρομείς

      1 Comment on 70 Χρόνια Καταδρομείς

Το Νοέμβριο 2017 συμπληρώνονται 70 χρόνια από την δημιουργία των Δυνάμεων Καταδρομών τους γνωστούς μας Λοκατζήδες γνωστοί σε όλους με τον τιμημένο πράσινο μπερέ και το ρητό «Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ»

Οι Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων είχαν δείξει δείγματα ανορθόδοξου τρόπου μάχεσθε. Πολλά είναι τα παραδείγματα αλλά ορισμένα είναι:

 • Αργοναυτική Εκστρατεία που αποτελεί την πρώτη παγκόσμια αμφίβια αποβατική ενέργεια ενώ οι Αργοναύτες κατάφεραν με δόλο να υπερνικήσουν διάφορα εμπόδια και να κλέψουν το Χρυσόμαλλο Δέρας
 • Ερχόμαστε στον Τρωικό πόλεμο όπου οι φημισμένοι Μυρμιδόνες του Αχιλλέα λειτουργούσαν σαν τους σύγχρονους καταδρομείς, δηλαδή επίλεκτο τμήμα που εκτελούσε κυρίως καταδρομικής φύσεως αποστολές. Επίσης ο Οδυσσέας και ο Διομήδης εμφανίζονται να εκτελούν αναγνωριστικές περιπόλους και να εκτελούν ψυχολογικές επιχειρήσεις με τη κλοπή του ξόανου της Παλλάδας. Τέλος έχουμε το Δούρειο Ίππο όπου ο Οδυσσέας, ο Διομήδης και ένας αριθμός Αχαιών έδρασαν σαν καταδρομείς εξουδετερώνοντας την εχθρική φρουρά και καταλαμβάνοντας την πόλη.
 • Οι αρχαίοι Λακεδαιμόνιοι στην Αγωγή τους ουσιαστικά εκπαίδευαν Ειδικές Δυνάμεις. Οι επίλεκτοι Λακεδαιμόνιοι έπρεπε να γνωρίζουν να μάχονται όχι μόνο σε φάλαγγα αλλά και σε μικρές ομάδες, να εκτελούν αναγνωρίσεις, να εκτελούν ανορθόδοξο πόλεμο, να γνωρίζουν επιβίωση και διαβίωση αντικείμενα που διδάσκονται ακόμα και σήμερα στις Ειδικές Δυνάμεις.
 • Ο Μέγας Αλέξανδρος έκανε μεγάλη χρήση ελαφρών τμημάτων σε καθήκοντα καταδρομών για αναγνωρίσεις και προσβολές στόχων. Η πιο γνωστή ενέργεια είναι η κατάληψη της Σοδγιανής Πέτρας από 300 επίλεκτους αναρριχητές.

Το πνεύμα αυτό συνεχίστηκε στην ιστορία και χάρη σε τμήματα που δρούσαν ανορθόδοξα τους γνωστούς αρματολούς ήρθε η απελευθέρωση το 1828 από το Οθωμανικό ζυγό ενώ παρόμοια τμήματα έδρασαν σε Κρήτη, Βόρεια Ήπειρο και Μακεδονία στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα.

Το 1941 με την κατάληψη της Ελλάδος από τις δυνάμεις του άξονα (Γερμανοί, Ιταλοί και Βούλγαροι) ένα μέρος του στρατού διέφυγε στην Μέση Ανατολή. Εκεί μια από τις μονάδες που ιδρύθηκαν υπό τους Βρετανούς ήταν ο Λόχος Αθανάτων το 1942 που υπό την καθοδήγηση του Συνταγματάρχη Χριστόδουλου Τσιγάντε ονομάστηκε ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ και εκπαιδεύτηκε από την βρετανική Special Air Service (SAS) και έδρασε σαν μονάδα ειδικών επιχειρήσεων στην Βόρεια Αφρική συμβάλλοντας την νίκη των Συμμάχων στην Βόρεια Αφρική.  Εν συνεχεία ο Ιερός Λόχος συνέχισε τη δράση του στην Ελλάδα με επιχειρήσεις στο Αιγαίο. Σε κάθε νησί των Δωδεκανήσων, στις Κυκλάδες, στην Λήμνο, στον Άγιο Ευστράτιο, στην Χίο έγιναν επιχειρήσεις αναγνωρίσεων και κρούσης ενάντια στον εχθρό που συνεχίστηκαν μέχρι το 1945 όποτε και διαλύθηκε ο Ιερός Λόχος, η πρώτη μονάδα ειδικών δυνάμεων στην Ελλάδα.

Το 1947 με τον εμφύλιο πόλεμο να ρημάζει την Ελλάδα ο Αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος δέχτηκε την πρόταση του Υποστράτηγου Ανδρέα Καλλίνσκη πρώην υποδιοικητή του Ιερού Λόχου για την δημιουργία ειδικών λόχων ειδικών δυνάμεων για να αντιμετωπίσουν τις αντάρτικες δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος (ΔΣΕ). Έτσι φτιάχτηκαν οι πρώτοι Λόχοι Ορεινών Καταδρομών (ΛΟΚ) με πυρήνα στελέχη του Ιερού Λόχου και υπό βρετανική καθοδήγηση. Τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα και το 1948 υπό Αμερικάνικη πλέον καθοδήγηση αναδιοργανώνονται οι ΛΟΚ. Πλέον γίνονται ο φόβος και ο τρόμος των ανταρτών και καταφέρνουν να διαλύσουν τις δυνάμεις του ΔΣΕ από τον Πάρνωνα μέχρι και το Γράμμο.

Την δεκαετία του 1950 ιδρύεται υπό Αμερικάνικη καθοδήγηση η Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) και οργώνονται οι πρώτες μοίρες Αλεξιπτωτιστών. Την ίδια περίοδο Έλληνες καταδρομείς μεταβαίνουν στην Κύπρο για να οργανώσουν και να εκπαιδεύσουν τις νεοσύστατες Κυπριακές Μοίρες Καταδρομών.

Το 1974 οι καταδρομείς τίμησαν τον θρύλο τους πολεμώντας τον Τούρκο εισβολέα στην Κύπρο. Ουδέποτε οι Καταδρομείς Έλληνες ή Κύπριοι ηττήθηκαν ή εκδιώχθηκαν των θέσεών τους. Αεροδρόμιο Λευκωσίας, Άγιος Ιλλαρίων, Πυροίι είναι μόνο λίγα από τα τοπωνύμια που οι καταδρομείς πολέμησαν. Μάλιστα οι Τούρκοι ανέφεραν τους Καταδρομείς σαν διαόλους κάτι που είναι ακόμα και σήμερα βρίσκεται σε μαρτυρίες τούρκων στρατιωτών που πολέμησαν στην Κύπρο.

Οι Δυνάμεις Καταδρομών σήμερα στελεχώνονται με άριστα εκπαιδευμένα στελέχη από σχολεία του εσωτερικού και του εξωτερικού. Από άποψης κατάρτισης, επιχειρησιακών δυνατοτήτων και ηθικού δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από αντίστοιχες μονάδες του εξωτερικού. Τα στελέχη των Καταδρομών πρέπει να περάσουν μια σειρά σχολείων κατάρτισης όπου λίγοι μπορούν να τα καταφέρουν. Δεν είναι θέμα φυσικής κατάστασης όπως λαθεμένα νομίζουν οι περισσότεροι αλλά θέμα ψυχής. Μένει μόνο όποιος έχει τη θέληση και τη ψυχή.

Την παρούσα στιγμή οι μονάδες καταδρομών είναι :

 • 1η Ταξιαρχία Καταδρομών Αλεξιπτωτιστών που περιλαμβάνει τις εξής μονάδες: Β’ Μοίρα Καταδρομών, Δ’ Μοίρα Καταδρομών, Ε’ Μοίρα Καταδρομών, 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών
 • 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων «ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ» που περιλαμβάνει το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), την Ζ’ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών, το 2ο ΕΤΕΘ, το 3ο ΕΤΕΘ, το 4ο ΕΤΕΘ, το 5ο ΕΤΕΘ και το 6ο ΕΤΕΘ.
 • Εκπαιδευτικά κέντρα που περιλαμβάνουν: Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ), το Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ), το Κέντρο Εκπαίδευση Ορεινού Αγώνα Χιονοδρομιών (ΚΕΟΑΧ) και τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών

Οι αποστολές των καταδρομών είναι η διενέργεια:

 • Αποστολές αναγνώρισης
 • Αποστολές κρούσης
 • Επιχειρήσεων σε ορεινό περιβάλλον
 • επιχειρήσεων σε χιονοσκεπές περιβάλλον
 • αποβατικών, αεραποβατικών και αμφίβιων επιχειρήσεων

Καταδρομείς όλοι θέλουν να γίνουν γίνονται μόνο όσοι έχουν ψυχή

Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ

Θ. Σ., Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων

Facebooktwitterpinterestinstagram

1 comment on “70 Χρόνια Καταδρομείς

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *