Πυροσβεστικό Σώμα

      No Comments on Πυροσβεστικό Σώμα

Το επάγγελμα του πυροσβέστη είναι κατά τη γνώμη μου ένα από τα πιο επικίνδυνα. Την στιγμή που ο κόσμος φεύγει με πανικό μακριά από το κίνδυνο, ο πυροσβέστης θα ορμίσει με κίνδυνο της ζωής του να σώζει ζωές και περιουσίες.

Στην Ελλάδα ο θεσμός του πυροσβέστη ξεκινά το 1833 με την δημιουργία του Ελληνικού κράτους όπου οι νομάρχες και οι δήμαρχοι έπρεπε να μεριμνήσουν στην προμήθεια κατάλληλων μέσω πυρόσβεσης και την δημιουργία ομάδων του λεγόμενους «Ειρηνοφύλακες». Στην τότε πρωτεύουσα το Ναύπλιο και στα δημόσια κτήρια την ευθύνη πυρόσβεσης είχε ο Λόχος Σκαπανέων του Στρατού. Το 1854 στην Αθήνα δημιουργείται ο Λόχος Πυροσβεστών δύναμης 92 ανδρών του Μηχανικού του Στρατού, ενώ 6 χρόνια μετά αναβαθμίζεται σε διλοχία με δύναμη περί τους 180 άνδρες και ονομάστηκε Διλοχία- Σκαπανέων- Πυροσβεστών.  Το 1910 μετονομάζεται σε  Πυροσβεστική Μοίρα και στις 16 Αυγούστου του 1911 έχει τους πρώτους πεσόντες τους στρατιώτες (ΜΧ) Καραγιαννίδη Παναγιώτη, Τσαβλή Παναγιώτη και Ζαίμη Κωνσταντίνο. Την δεκαετία του 1920 αναπτύσσεται και στο Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Στις 26 Απριλίου 1926 ιδρύεται το Πυροσβεστικό Σώμα, που πλέον ανεξαρτητοποιείται από το Στρατό και έχει δική του διοίκηση ενώ το 1930 υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών με δικό του οργανόγραμμα και κανονισμό. Με αυτή την οργάνωση βρίσκει την Πυροσβεστική ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος όπου κλήθηκε για την κατάσβεση πυρκαγιών και διάσωσης θυμάτων λόγω βομβαρδισμών. Στις 12 Νοεμβρίου 1942 χάνει τη ζωή του ο πρώτος πυροσβέστης, ο πυροσβέστης Πούλιος Κωνσταντίνος όταν σε κατάσβεση πυρκαγιάς καταπλακώθηκε από τοίχο.  Κατά την μεταπολεμική περίοδο το Πυροσβεστικό Σώμα αναδιοργανώνεται και ενισχύεται ενώ πλέον εκπαιδεύεται με σύγχρονες για την εποχή μεθόδους πυρόσβεσης ενώ το 1968 πλέον το Πυροσβεστικό Σώμα ανήκει στα Σώματα Ασφαλείας και ιδρύονται οι πρώτες παραγωγικές σχολές (Ανθυποπυραγών, Αρχιπυροσβεστών, Πυροσβεστών και Επιμόρφωσης- Μετεκπαίδευσης).

Δυο ημερομηνίες σταθμοί στην ιστορία του Πυροσβεστικού Σώματος είναι:

  • Το 1987 που ιδρύεται η 1η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΚΑΜ) με έδρα την Ελευσίνα και αποστολή την έρευνα διάσωση και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
  • Το 1998 που πλέον στην αρμοδιότητά του Πυροσβεστικού Σώματος ανατίθεται και η δασοπυρόσβεση.

Αν νομίζετε όμως ότι η δράση του Πυροσβεστικού Σώματος σταματά στην Ελλάδα κάνετε λάθος. Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει συνδράμει σε πυρκαγιές τις πυροσβεστικές υπηρεσίες Αλβανίας, ΠΓΔΜ και Ισραήλ, ενώ έχουν λάβει μέρος σε αποστολές αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και διάσωσης σε Ιράν, Τουρκία, Αλγερία κ.α.

Σήμερα το Πυροσβεστικό Σώμα έχει δύναμη 8.000 άνδρες και γυναίκες και είναι υπεύθυνο για την πυρόσβεση, την έρευνα-διάσωση στην ξηρά, την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (πλημμύρες – σεισμοί κ.α.) και την δασοπυρόσβεση. Επίσης οι πυροσβέστες βοηθούν το ΕΚΑΒ στην διάσωση θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων. Αποτέλεσμα της δράσης τους είναι κάθε χρόνο η αντιμετώπιση χιλιάδων πυρκαγιών και η διάσωση εκατοντάδων συνανθρώπων μας. Όμως η προσφορά του Πυροσβεστικού Σώματος δεν είναι χωρίς θυσίες. Από την ίδρυσή των πρώτων πυροσβεστικών μονάδων, η Πυροσβεστική οικογένεια έχει χάσει στο καθήκον 57 συναδέρφους τους.

Η αυτοθυσία των πυροσβεστών φαίνεται σε καθημερινή βάση με πιο πρόσφατα με τους θανάτους 2 πυροσβεστών (Δόκιμος Ανθυποπυραγός Μουζακίτης Αριστείδης και Πυρονόμος Παπαφιλόπουλος Φώτιος) που έχασαν την ζωή τους σε δασική πυρκαγιά στο Ζευγολατιό Κορινθίας.

Επίσης στις πρόσφατες πυρκαγιές στον Ωροπό οι Πυροσβέστες πολεμούσαν ηρωικά επί 4 μέρες την πυρκαγιά έχοντας εξαντλήσει ψυχικές και σωματικές δυνάμεις ενώ υπήρξαν προβλήματα τροφοδοσίας τους με τρόφιμα και νερό.

Η πολιτεία έχει τιμήσει αρκετές φορές το Πυροσβεστικό Σώμα για την προσφορά του όπως:

  •          26 Ιουλίου 1995 παρασημοφόρηση της Σημαίας του Πυροσβεστικού Σώματος με το Σταυρό του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής από το Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.
  •          Δεκέμβριος 1999 η Ακαδημία Αθηνών απονέμει το Αργυρό μετάλλιο στο Πυροσβεστικό Σώμα για την Προσφορά του.

Όμως η πραγματική  αναγνώριση προέρχεται από τον απλό κόσμο που βλέπει τον Έλληνα πυροσβέστη με αυταπάρνηση και  αλτρουισμό να σώζει ζωές και  περιουσίες. Δεν είναι τυχαίο ότι στις παρελάσεις οι Πυροσβέστες λαμβάνουν τα περισσότερα χειροκροτήματα από τον κόσμο. Όμως η φήμη τους είναι και στο εξωτερικό. Πριν πολλά χρόνια σε ταξίδι μου στην Γαλλία, ένας Γάλλος πυροσβέστης όταν άκουσε ότι είμαι Έλληνας ήρθε να με συγχαρεί για τους «τρελούς» Έλληνες πυροσβέστες που τίποτε δεν τους σταματά από το να εκτελέσουν το καθήκον τους.

Όπως ανέφερα παραπάνω είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα στο κόσμο και πρέπει να  αντιμετωπίζουμε τους Πυροσβέστες όπως τους αξίζει, σαν ΉΡΩΕΣ.

Θ. Σ., Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *