Πυρκαγιές: Διαχείριση Κρίσεων

Πυρκαγιές: Διαχείριση Κρίσεων

Την στιγμή αυτή που γράφονται οι παρακάτω γραμμές στην Ελλάδα ακόμα καίγονται η Εύβοια και η Πελοπόννησος, έχει γίνει το πρώτο διάγγελμα του πρωθυπουργού και η συνέντευξη του κ Τσίπρα και αναμένουμε αύριο τη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού. Ας δούμε ένα βασικό κομμάτι της διαχείρισης κρίσεως, αυτό της επικοινωνίας.

Σε μια περίοδο κρίσεως πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η επικοινωνία τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Σκοπός της επικοινωνίας είναι να γνωρίζει ο κόσμος τι πραγματικά συμβαίνει αποφεύγοντας παραφιλολογίες αλλά και κρατώντας το κόσμο ενωμένο. Αυτά γίνονται και με τη σωστή χρήση ψυχολογικών επιχειρήσεων.

Κάποιες βασικές αρχές είναι:

• Ότι ο ηγέτης πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη και σιγουριά (ακούστε λίγο το τόνο της φωνής π.χ. ενός πιλότου της πολιτικής αεροπορίας)
• Δεν επιτρέπει πολυφωνία. Η κρίση θέλει μονοφωνία. Ένα μιλάει και αυτός πρέπει να είναι γνώστης
• Να χτυπάει εν τη γεννέση τυχόν υπονομεύσεις και αρνητική προπαγάνδα.
• Να παρέχει την αλήθεια στο κοινό

Ας δούμε 2 πολύ καλά παραδείγματα προτού μιλήσουμε για τις φωτιές. Δυο παραδείγματα με τα οποία θα δούμε τις διαφορές για το πως διαχειρίστηκε η τωρινή κυβέρνηση 2 σοβαρές κρίσεις: ασύμμετρες απειλές στον Έβρο και το θέμα του εμβολιασμού:

ΕΒΡΟΣ:

  • Ότι ο ηγέτης πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη και σιγουριά: Μίλησε ο Α/ΓΕΕΘΑ και από το ύφος του ο κόσμος κατάλαβε την σοβαρότητα της κατάστασης και ένιωσε εμπιστοσύνη.
  • Δεν επιτρέπει πολυφωνία. Δεν ακούσατε στα ΜΜΕ πολυφωνία. Δεν υπήρξαν δημοσιογραφίσκοι και μαϊντανοί των τηλεοπτικών παραθύρων να λένε την βλακεία τους.
  • Να χτυπάει εν τη γενέσει τυχόν υπονομεύσεις και αρνητική προπαγάνδα. Την πρώτη μέρα τρολ της Τουρκίας με προφιλ στα social media (και καλά Έλληνες που ζούσαν στον Έβρο) έβγαζαν ψεύτικες ειδήσεις πχ έπεσαν οι Καστανιές, εκκενώθηκαν οι Φέρρες, και λοιπές μπούρδες. Άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες σώπασαν αυτές τις ενέργειες. Έτσι ο κόσμος μάθαινε από μια πηγή και αποφύγαμε το διχασμό.
  • Να παρέχει την αλήθεια στο κοινό είπε ο Αρχηγός ότι ακριβώς ήταν και τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πράξουν το καθήκον τους με το σύνθημα ο «ΕΒΡΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΣΕΙ» και δεν έπεσε!

Αποτέλεσμα ο Ελληνικός λαός ενώθηκε (πλην συγκεκριμένων πολιτικών κομμάτων που μια ζωή προδότες ήταν) και υποστήριξε την όλη προσπάθεια. Οι Έλληνες νικήσαμε. Οι Τούρκοι έφαγαν γερές σφαλιάρες, οι ξένοι έμαθαν τι πραγματικά κάνουν οι Τούρκοι, λάβαμε Ευρωπαϊκή υποστήριξη και φυσικά δεν υποχωρήσαμε ούτε λαθρομετανάστες λάβαμε ούτε Ελληνικό έδαφος χάσαμε.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ:

  • Ότι ο ηγέτης πρέπει να εμπνέει  εμπιστοσύνη και σιγουριά. Δυστυχώς έφυγε ο κύριος Τσίοδρας που είχε ενώσει τους Έλληνες και άφησε το χάος αφού δεν υπήρχε ηγέτης. Κάθε φορά και άλλος μίλαγε και έλεγαν μπούρδες. Ο καθένας την βλακεία του και κανένας δεν ενέπνεε σιγουριά. Άρα ο κόσμος δεν πείστηκε και πλέον τότε ξεκίνησε η μεγάλη αντίδραση του Ελληνικού λαού ως προς τα μέτρα.
  • Δεν επιτρέπει πολυφωνία. Ο καθένας γιατρός και μη έβγαινε στα κανάλια να πει το μακρύ και το κοντό του. Ακόμα και άτομα από την ίδια επιτροπή των λοιμοξιολόγων έβγαναν και διαφωνούσαν στα τηλεοπτικά παράθυρα. Το χάος σε προσωποποίηση.
  • Να χτυπάει εν τη γενέσει τυχόν υπονομεύσεις και αρνητική προπαγάνδα. Δεν έγινε έτσι περιπτεράδες, παπάδες, ψεκασμένοι και λοιποί άσχετοι με την ιατρική έβγαιναν και έλεγαν τις θεωρίες τους που ήταν το λιγότερο γελοίες. Αυτό βοήθησε συγκεκριμένα κύματα και παρατάξεις που ήθελαν να χτυπήσουν την κυβέρνηση να ξεκινήσουν μια απίστευτη προπαγάνδα που μόνο κακό μας έκανε.
  • Να παρέχει την αλήθεια στο κοινό αυτό το είπαν αλλά ο τρόπος που το είπαν δεν έπεισε διότι δεν είχαν στρατηγική.

Αποτέλεσμα το 30% δεν θέλει να εμβολιαστεί. Ο κόσμος δεν νοιώθει ασφάλεια και τέλος δεν εμπιστεύεται την επιτροπή και φυσικά τη κυβέρνηση.

Και στις 2 περιπτώσεις συγκεκριμένα πολιτικά κανάλια έπαιξαν το ρόλο της 5ης φάλαγγας. Όμως γιατί στο ένα πέτυχαν και στο άλλο όχι; Απλά διότι στην πρώτη περίπτωση είχε αναλάβει ο στρατός που πάντα δρα με πλάνο και όχι ένας τυχάρπαστος «επικοινωνιολόγος».

Μα καλά ένας στρατιωτικός που έχει βγάλει π.χ. την Ευελπίδων μπορεί να τα πάει καλύτερα από ένα σπουδαγμένο επικοινωνιολόγο; Φυσικά και ναι διότι ο στρατιωτικός εκπαιδεύεται μια ζώη στην επικοινωνία όπως επίσης στη διαχείριση κρίσεων. Έχει πρακτικές γνώσεις. Ο επικοινωνιολόγος έχει θεωρητικές και αν κρίνουμε από αυτούς που χρησιμοποιεί η Νέα Δημοκρατία, μάλλον ούτε τις θεωρητικές γνώσεις δεν έχουν. Επίσης φαίνεται ότι στην κυβέρνηση δεν έμαθαν από το πάθημα Πολύδωρα το 2007 με το στρατηγό άνεμο, τον συνταγματάρχη φωτιά και τον ταξίαρχο οξυγόνο. Έτσι την ξαναπάτησαν.

Πάμε στο φλέγον (κακή λέξη για αυτή τη περίοδο αλλά συγχωρέστε με δεν βρήκα άλλη) ζήτημα τις πρόσφατες πυρκαγιές και πάμε πρώτα να δούμε 5 βασικά fake news και να ξαναδούμε τις επικοινωνίες.

  1. Ρουμάνοι πυροσβέστες: Γεμίσαμε με το πόσο τέλειοι ήταν οι Ρουμάνοι και πόσο άχρηστοι είναι οι δικοί μας πυροσβέστες. Έτσι βγήκαν και έλεγαν οι τηλεμαϊντανοι τη βλακεία τους. Δεν είμαι πυροσβέστης για να κρίνω τα επιχειρησιακά αλλά θα πω 3 πράγματα:
    • Κάθε χώρα εκπαιδεύει και εξοπλίζει τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις της ανάλογα με τις ανάγκες και τις απειλές που έχει. Έτσι το τι κάνει η Ρουμανία οκ καλά κάνει αλλά πρέπει να δούμε αν ταιριάζει στο δικό μας περιβάλλον. Άρα αφήστε τους πυροσβέστες μας να κρίνουν, πιστέψτε με ξέρουν πολύ καλά τη δουλειά τους.
    • Σχετικά όμως με το τρόπο επιχειρήσεων και αν θα μπορούσαν να σβήσουν την φωτιά σε μια μέρα έπεσε διάψευση από τη Ρουμάνικη πρεσβεία.
    • Σχετικά για το πόσο άχρηστοι είναι οι δικοί μας έπεσε διάψευση από τους Ρουμάνους που δήλωσαν ότι εντυπωσιάστηκαν με τους δικούς μας πυροσβέστες. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Ρουμάνοι δουλεύουν 2 βάρδιες των 6 ωρών η κάθε μια ενώ οι δικοί μας δουλεύουν όλο το 24ωρο και οι περισσότεροι δεν έχουν κοιμηθεί και ξεκουραστεί για μέρες.
  2. Πτητικά μέσα: Για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια είχαμε τόσο μεγάλο αριθμό πτητικών μέσων και πάνω από 90% των πτητικών μας μέσων ήταν λειτουργικά. Πάλι πάμε στις απειλές διότι έτσι βλέπουμε ότι μόνο οι Μεσογειακές χώρες έχουν πυροσβεστικά αεροσκάφη λόγω κλίματος (Ελλάδα, Ισπανία, Νότιος Γαλλία, Ιταλία και Κροατία). Χώρες όπως η Σερβία, η Γερμανία, η Αυστρία κ.α. που συνέχεια βρέχει και έχουν τεράστια ποτάμια δεν έχουν ανάγκη για πτητικά πυροσβεστικά μέσα (για αυτό είπε και η Γερμανία ότι δεν έχει). Αυτά ότι δεν έχουμε πτητικά μέσα είναι γελοία. Μάλιστα το 2018 είχαμε σε πτητική κατάσταση ούτε 10 μέσα ενώ τώρα έχουμε 3πλάσια. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 αρνήθηκε τη πρόταση για τα CL-515 (αναβαθμισμένη έκδοση των αεροσκαφών Canadair) και την ένταξη της Ελλάδος στο RescEU και τώρα έχει το θράσος να μιλήσει.
  3. Διαθεσιμότητα πυροσβεστικών μέσων: Για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια η διαθεσιμότητα των μέσων ήταν πάνω από το 70% παρόλο που ναι πολλά μέσα είναι πεπαλαιωμένα. Επίσης χάρη στις δωρεές επιχειρηματιών, εφοπλιστών, απλών πολιτών και τέλος ιδρυμάτων τα οχήματα είναι λειτουργικά. Στο Μάτι τα οχήματα ήταν ελάχιστα.
  4. Εξοπλισμός Πυροσβεστικού Σώματος: Φωνάζουν ότι η Αστυνομία πήρε όλα τα κονδύλια και όχι η πυροσβεστική. Για ξαναδείτε τους αριθμούς των συμβάσεων των ετών 2020 και 2021. Η πυροσβεστική είχε διπλάσια κονδύλια για 11.000 πυροσβέστες σε σχέση με την αστυνομία που πήρε κονδύλια για 40.000 αστυνομικούς. Δείτε το ΔΙΑΥΓΕΙΑ και μετά μιλήστε.
  5. Σχεδιασμός: Το ότι είχαμε μόνο 2 νεκρούς θεωρώ ότι είναι επιτυχία σε τέτοιες πυρκαγιές πλησίον κατοικημένων τόπων. Οι εκκενώσεις πληθυσμού έγιναν με σχέδιο και για αυτό δεν είχαμε εκατόμβες νεκρών (θυμάστε το Μάτι; Εγώ που ήμουν και έβγαζα τα πτώματα δεν το ξεχνάω). Σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι Εθελοντές το Λιμενικό Σώμα, η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών. Μάλιστα το σχέδιο εκκενώσεων έγινε από τον Στρατό.

Όμως υπάρχουν και 3 βασικά πράγματα που δεν ειπώθηκαν:

  1. Ότι μετά από πολλά χρόνια έγινε οργανωμένη κλήση εθελοντών. Μέχρι τώρα το δόγμα ήταν όχι στους εθελοντές για να μην μας φάνε τις δουλειές. Τώρα οι εθελοντές ήταν που αποτέλεσαν το 80% της δύναμης για την κατάσβεση των πυρκαγιών.
  2. Το 2019 από τις πρώτες ενέργειες του κ Χαρδαλιά ήταν η αναβάθμιση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) και η αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας. Ξέρετε ποιοι τρέχουν από πίσω και οργάνωσαν σε μηδενικό χρόνο όλη τη πολιτική προστασία και έβγαλαν οδηγίες αντιμετώπισης καταστροφών; Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
  3. Τι προκάλεσε τις πυρκαγιές:

Για να σταθούμε στο τι προκάλεσε τις πυρκαγιές. Ξαφνικά έχουμε περί τις 80-90 φωτιές την ημέρα. Είναι η κλιματική αλλαγή; Για να δούμε κάποια γεγονότα:

  • Εθελοντές και ένστολοι έχουν πιάσει αρκετούς εμπρηστές. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των συλληφθέντων ξεπέρασε τους 30 αλλά ακούμε μόνο για 4. Αλήθεια γνωρίζετε ότι το 80% των συλληφθέντων είναι λαθρομετανάστες; Την ίδια στιγμή αναρχικοί με μηχανές πέρασαν και πέταγαν σε άλση μολότοφ.
  • Επίσης γνωρίζετε ότι σε όλα τα μέρη που κάηκαν βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί; Βρέθηκαν σε Αχαία, Σχίνο, Ολυμπία, Θεολόγο, Ιστιαία, Βαρυμπόμπη, Πετρούπολη, Κρυονέρι και Μαλακάσα. Την ίδια στιγμή οι Γάλλοι πυροσβέστες μίλησαν καθαρά για εμπρησμούς ενώ οι Ρουμάνοι και οι Ισραηλινοί βρήκαν εμπρηστικούς μηχανισμούς.

Έτσι τυχαία ανέλαβε πάλι ο στρατός τη διαχείριση; Όχι δεν είναι τίποτε τυχαίο ότι ο στρατός βγήκε έξω και μάλιστα αρκετά από τα περίπολα είναι ένοπλα. Ούτε τυχαίο είναι το αεροσκάφος που έστειλαν οι ΗΠΑ (ανθυποβρυχιακό και ηλεκτρονικού πολέμου). Ναι δεν κυνηγούσε υποβρύχια αλλά είχε άλλη αποστολή.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η Ελλάδα δέχτηκε ασύμμετρη απειλή. Δηλαδή ΠΟΛΕΜΟ όπως είχε δεχτεί και το 1997 στη Σάμο που η Τουρκία παραδέχτηκε ότι αυτή ήταν πίσω από τις πυρκαγιές.

Να επαναλάβω η Ελλάδα δέχτηκε ΠΟΛΕΜΟ.

Μάλιστα σε αυτό το κομμάτι πάλι βοήθησαν οι πεμπτοφαλαγγίτες με διασπορά ψεύτικων ειδήσεων, με προπαγάνδα και φυσικά και κάλυψη των ενόχων.

Πάμε τώρα να δούμε την επικοινωνία:

  • Ότι ο ηγέτης πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη και σιγουριά. Ο κ. Χαρδαλιάς ήταν μετρημένος και είπε τι έγινε. Το ίδιο και ο κύριος Μητσοτάκης που μίλησε για την επόμενη μέρα και ζήτησε και μια συγνώμη. Αλλά το ύφος τους ήταν βρεγμένης γάτας και όχι ατόμου που εμπνέει σιγουριά.
  • Δεν επιτρέπει πολυφωνία. Φυσικά και δεν έγινε λόγω «δημοκρατίας». Έτσι τα παπαγαλάκια των φυσικών και ηθικών αυτουργών συνέχισαν το έργο τους. Πήραν φωτιά τα πληκτρολόγια.
  • Να χτυπάει εν τη γεννέση τυχόν υπονομεύσεις και αρνητική προπαγάνδα. Φυσικά και δεν έγινε και το τέρας γιγαντώνεται.
  • Να παρέχει την αλήθεια στο κοινό. Δεν είπαν την αλήθεια. Στο Σχίνο είπαν για ένα παππού 90 ετών που ήταν ψέμα αφού βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί. Τώρα είπαν για κλιματική αλλαγή αλλά κουβέντα για εμπρησμούς και οργανωμένο σχέδιο αποστραθεροποίησης της Ελλάδος.

Θα σταθώ στο θέμα εμπρηστών και οργανωμένου σχεδίου. Μέχρι και χθες συνέχεια συλλαμβάνουν εμπρηστές και όλοι σχεδόν είναι λαθρομετανάστες. Τώρα και να το πει στη συνέντευξη τύπου θα είναι χάσιμο χρόνου γιατί η ζημιά έγινε. Ο κόσμος άκουσε την κλιματική αλλαγή και κανείς δεν θα ασχοληθεί με την συνέντευξη τύπου. Η σωστή επικοινωνία και η αλήθεια είναι σαν τις πρώτες βοήθειες δηλαδή οι σωστές ενέργειες το σωστό χρόνο σώζουν ζωές, οι σωστές ενέργειες τον λάθος χρόνο σκοτώνουν.

Έτσι έχασαν επικοινωνιάκα. Έκαναν για μένα πολύ καλή δουλειά επιχειρησιακά αλλά κακά τα ψέμματα το promotion παίζει σημαντικό ρόλο. Έτσι τι κατάφεράν:

  • Να προκαλέσουν απογοήτευση στους εθελοντές, πυροσβέστες και σε όλους τους πυρόπληκτους που περίμεναν πώς και πώς να ακούσουν για ότι θα κυνηγήσουμε τους εμπρηστές. Άκουσαν ότι φταίει κάτι αόριστο: η κλιματική αλλαγή. Δηλαδή μπούρδες. Τώρα ποιος εθελοντής θα αφήσει την οικογένεια του και θα τρέχει σε πυρασφάλειες όταν για όλα φταίει η κλιματική αλλαγή; Ηθικό μηδέν.
  • Οι εμπρηστές να κάνουν πάρτυ αφού έδειξε η κυβέρνηση ότι τους φοβάται. Ναι φάνηκε ότι φοβάται τους λαθρομετανάστες και τους υποστηριχτές τους στην Ελλάδα δηλαδή τους αναρχοάπλυτους χασικλήδες μπαχαλάκηδες. Έτσι αυξάνουμε τις επιθέσεις αφού μας φοβούνται. Έτσι βλέπουμε ποιοι κυβερνάνε την Ελλάδα, οι μπαχαλάκηδες.
  • Να διχάσουν τον λαό. Πλέον οι μισοί Έλληνες έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και δεν είναι ο θυμός της καταστροφής. Ναι είμαστε η μοναδική χώρα που σε περίοδο κρίσης έχει άτομα που υπονομεύουν την χώρα. Αλλά ενωμένοι πάντα κερδίζαμε. Τώρα κέρδισαν αυτοί που θέλουν τον εθνικό διχασμό και τώρα το πεδίο είναι ανοιχτό για κλιμάκωση των ενεργειών με σκοπό η Ελλάδα να δεχθεί μεγάλη κρίση και αποσταθεροποίηση.
  • Ο λαός κατάλαβε ότι η κυβέρνηση ψεύδεται στο θέμα εμπρησμών έτσι πλέον δεν την εμπιστεύεται.

Αποτέλεσμα η κυβέρνηση αυτοπυροβολήθηκε και τώρα θέλει πάρα πολύ δουλειά να αλλάξει το κλίμα και αν αυτό αλλάξει.

Αν είχαν πει την αλήθεια και είχαν ακούσει τους στρατιωτικούς τώρα οι Έλληνες θα είμασταν ενωμένοι, τα ποσοστά της κυβέρνησης θα είχαν απογειωθεί και τέλος θα προχωρούσαν πολλά προγράμματα που θέλει η κυβέρνηση να περάσει για το καλό της ασφάλειας των πολιτών και της Ελλάδος και είχαν κολλήσει εδώ και τόσα χρόνια. Αν είχαν πει την αλήθεια. Τώρα τρέχουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Ηθικό συμπέρασμα ΑΠΟΛΥΣΗ όλων των επικοινωνιολόγων της κυβέρνησης και χρήση των επικοινωνιολόγων του Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε κάθε εθνική κρίση είτε αυτή είναι για το COVID_19, είτε για τις Τουρκικές προκλήσεις είτε για τις πυρκαγιές και λοιπές φυσικές καταστροφές. Το καλύτερο προϊόν να έχεις αν δεν ξέρεις να το προωθήσεις θα το έχεις μια ζωή στο ράφι ακίνητο.

Τώρα λυπάμαι αλλά πιστεύω ότι θα έχουμε τρομερή πόλωση και αυτές οι επιθέσεις είναι μόνο η αρχή. Κοιτάξτε όλοι σας να είστε ενωμένοι και μην ακούτε τις προπαγάνδες του καθενός. Aν δεν ξέρετε την πηγή μην την ακούτε.

Θ. Σ., Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων

Υ.Σ.: Το άρθρο γράφτηκε πριν τη συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *