Προετοιμασία Πολέμου

      No Comments on Προετοιμασία Πολέμου

Όταν πρωτοξεκίνησε το SmashPoint το πρώτο άρθρο που μου ζητήθηκε να γράψω είναι αν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία. Δυο χρόνια μετά ας επανέλθουμε στο θέμα αυτό.

Σε αυτά τα δυο χρόνια έχουν γίνει αρκετές ανακατατάξεις στο διεθνές πεδίο, στο εσωτερικό των δυο χωρών και φυσικά στις διμερής σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας.

Αρχικά θα ήθελα να δούμε την κατάσταση της Τουρκίας. Η Τουρκία του «σουλτάνου» Ερντογάν πράγματι προετοιμάζεται για πόλεμο. Βλέπουμε ότι η Παγκόσμια Πολεμική Βιομηχανία δουλεύει για τον Αμερικάνικο και του Τουρκικό στρατό. Οι παραγγελίες σε ένδυση, υλικά, οπλικά συστήματα της Τουρκίας είναι τεράστιες ενώ τα ποσά που δαπανιούνται είναι αστρονομικά. Η Τουρκική Πολεμική Βιομηχανία έχει ανάπτυξη άνω του 300% και η παραγωγή τους είναι εξασφαλισμένη τουλάχιστον μέχρι το 2022. Την ίδια στιγμή μεγάλες εταιρίες της πολεμικής βιομηχανίας έχουν επικεντρωθεί σε πωλήσεις στην Τουρκία που μοιράζει συμβάσεις συνεχώς. Ο Τουρκικός Στρατός που πριν 5 χρόνια ήταν σε άθλια κατάσταση στο θέμα υλικών πλέον εξοπλίζεται με χειμερινό ρουχισμό που θα ζήλεύαν και οι Νορβηγοί, με αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη και άριστης ποιότητας άρβυλα. Πολλά από τα υλικά και συστήματα είναι εγχώρια κατασκευασμένα με αποτέλεσμα την μείωση της ανεργίας και την προσέλκυση επενδύσεων στο εσωτερικό της χώρας. Πλέον το σύνολο των τροχοφόρων οχημάτων και των λεωφορείων της Τουρκίας είναι εγχώρια κατασκευασμένα ενώ μεγάλο μέρος του πυροβολικού της, των επιθετικών ελικοπτέρων και των πλοίων επιφανείας είναι Τουρκικής κατασκευής. Έτσι εκτός από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη προσέλκυση επενδύσεων οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις γίνονται αυτάρκης.

Έτσι στην διεθνή κατάταξη ο Τουρκικός στρατός είναι αναβαθμισμένος ενώ δείχνει και επιθετική πολεμική διάθεση όπως είδαμε και με τις πρόσφατες εισβολές στην Συρία. Δικαίως οι ξένοι θεωρούν την Τουρκία μια μεγάλη δύναμη και πλέον η θέση της Τουρκίας φαίνεται ως ηγετική στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. Αυτό σημαίνει περισσότερη δύναμη στην Τουρκία να απαιτεί από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ όπως έχουμε δει ουκ ολίγες φορές τον κύριο Ερντογάν να κάνει και τους συμμάχους μας να υποκύπτουν. Βλέπετε όπως είπε ο τεράστιος Νίκος Καζαντζάκης στον «Αλέξη Ζορμπά» ο άνθρωπος είναι ένα παράξενο κτήνος «του έκαμες κακό σε σέβεται και σε τρέμει. Του έκανες καλό; Σου βγάζει τα μάτια.». Έτσι επειδή ο κόσμος ξέρει να σέβεται και να τρέμει τον νταή η Τουρκία έχει εξοπλιστεί για πόλεμο. Για αυτό άλλωστε παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα τον κύριο Ερντογάν να απειλεί ευθέως την Ελλάδα και την Κύπρο δυο μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πόλεμο και εισβολή και κανείς στην Ευρώπη, πλην του κυρίου Σαλβίνι δεν τολμάει να σηκώσει κεφάλι.

Όμως η Τουρκία είναι έτοιμη για πόλεμο; Αμφιβάλω. Οι λόγοι αμφιβολίας μου είναι η κατάσταση του στρατεύματος και η κοινωνία. Βλέπετε οι φωτογραφίες του Τουρκικού στρατού και τα δημοσιεύματα των Τουρκικών ΜΜΕ για τη δράση των Τούρκων στην Συρία προκαλούν δέος. Η αλήθεια είναι ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Αρχικά χιλιάδες Τούρκοι στρατιωτικοί με πλούσιο βιογραφικό έχουν εκδιωχθεί. Κάποιοι «εξαφανίστηκαν»,  εκατοντάδες σαπίζουν στις φυλακές, άλλοι αποστρατεύτηκαν και άλλοι έφυγαν στο εξωτερικό. Έτσι χιλιάδες άξιοι Τούρκοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί έχουν διωχθεί πλήττοντας την Τουρκική πολεμική δυναμική. Την θέση αυτών έχουν αναλάβει αυλοκόλακες του Ερντογάν που έχουν ανέβει στην ιεραρχία όχι λόγω προσόντων αλλά λόγω πολιτικών πεποιθήσεων.  Έτσι ο Τουρκικός στρατός που είχε κακή κατάρτιση πλέον έπεσε ακόμα πιο κάτω. Την ίδια στιγμή βλέπουμε το ηθικό των Τούρκων στρατιωτικών είναι πολύ χαμηλό ενώ η νέα εισβολή στην Συρία όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αλλά τουναντίον βλέπουμε ότι έγιναν τρομερά λάθη τακτικής που επιβεβαιώνουν το χαμηλό επιχειρησιακό επίπεδο των Τούρκων. Έτσι βλέπουμε ότι τα τέλεια υλικά και πολεμικά συστήματα δεν εγγυώνται την επιτυχία αν δεν υπάρχει εκπαίδευση επί των συστημάτων και κατάρτιση για την σωστή αξιοποίησή τους, κάτι που οι Τούρκοι δεν φαίνεται να έχουν.

Μετά έχουμε την Τουρκική κοινωνία. Σίγουρα οι περισσότεροι Έλληνες βλέποντας τις Τουρκικές σειρές πιστεύουμε στην χλιδή της Τουρκικής οικονομίας αφού όλοι οι Τούρκοι έχουν πανάκριβα σπίτια, αυτοκίνητα, κότερα. Όμως αυτό είναι το μήνυμα προπαγάνδας που επιθυμεί να περάσει η Τουρκία στις γειτονικές χώρες και για αυτό δίδει τις σειρές αυτές τζάμπα σε Βαλκανικές χώρες και σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Για να νομίζει ο κόσμος ότι η Τουρκία είναι υπερδύναμη και ο κόσμος ζει στα πλούτη. Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική. Σύμφωνα με πολλές Τουρκικές ανθρωπιστικές οργανώσεις:

 • Το 40% των Τούρκων δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό
 • Το 60% των Τούρκων ζει στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτωχιάς
 • Ο αναλφαβητισμός ξεπερνάει το 35%
 • Το 50% των Τούρκων δεν έχει πρόσβαση σε πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Γενικά η Τουρκία, πλην κάποιων τουριστικών περιοχών όπως η Σμύρνη, είναι αρκετά υπανάπτυκτη.  Από την μια πάνω στην ανέχεια και στην αμορφωσιά του κόσμου, ο Ερντογάν μπορεί να βρει ευήκοα όντα για να ξεκινήσει ένα πόλεμο. Από την άλλη όμως θα αναλάβει ένα πόλεμο όταν η Τουρκία δεν μπορεί να υποστηρίξει τις βασικές ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού της; Έτσι δεν είναι τόσο εύκολος ο πόλεμος.

Όμως στην Ελλάδα τι κάνουμε; Δυστυχώς οι πολιτικοί διαξιφισμοί γίνονται με βάση τον λαϊκισμό και ελάχιστοι ασχολούνται για την άμυνα της χώρας. Να θυμίσουμε όμως τι έλεγαν οι Ρωμαίοι «άμα θέλεις ειρήνη ετοιμάσου για πόλεμο». Έτσι πολλά πράγματα έχουν μείνει πίσω εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα επάνδρωσης μονάδων με αποτέλεσμα να μην γίνεται η εκπαίδευση όπως πρέπει να γίνεται, τα κονδύλια του στρατεύματος συνεχώς μειώνονται και τέλος πολλά προγράμματα παγώνουν λόγω «έλλειψης κονδυλίων» ή πολιτικών αποφάσεων.

Την ίδια στιγμή ο μέσος  Έλληνας τι κάνει; Οι περισσότεροι και ειδικά στη Νότιο Ελλάδα δείχνουν αδιαφορία. Όμως έχουμε και τον άλλο Έλληνα που εκτός από το να κάθετε σε ένα πληκτρολόγιο και να λέει ιστορίες για αγρίους σχετικά με ένα Ελληνοτουρκικό πόλεμο δεν κάνει κάτι ουσιαστικό. Αλήθεια όλοι εσείς οι Τουρκοφάγοι, Σκοπιανοφάγοι και Αλβανοφάγοι:

 • Στη θητεία κοιτάγατε να εκπαιδευτείτε ή να την βγάλετε λούφα στο ΚΨΜ και να αποφύγετε να υπηρετήσετε στα σύνορα;
 • Γνωρίζετε την μονάδα που θα επιστρατευτείτε; Έχετε πάει ποτέ να μάθετε την αποστολή της;
 • Όταν σας καλεί ο στρατός για μετεκπαίδευση θα πάτε ή θα ψάχνετε χίλιες δυο δικαιολογίες να το αποφύγετε;
 • Δεν σας καλεί ο στρατός; Οκ γιατί δεν γράφεστε σε ένα σύλλογο εφέδρων ή στην εθνοφυλακή (όπου υπάρχει) για να κάνετε εκπαίδευση;
 • Έχετε τη φυσική κατάσταση που απαιτείται; Πάτε για τρέξιμο και στο γυμναστήριο; Πάτε πορείες στα βουνά όπου εκτός του όμορφου φυσικού τοπίου και της ηρεμίας της φύσης κάνετε και πρώτης τάξεως γυμναστική; Ή μήπως η μόνη σας άσκηση είναι να πάτε να φάτε ντόνατς, πιτόγυρα και να πάτε να πιείτε μπύρες;
 • Πάτε σκοπευτήριο για να αποκτήσετε επαφή με τα όπλα ή απλά έχετε όπλα να πυροβολείτε δεξιά και αριστερά το Πάσχα και να το παίζετε Λούκι Λουκ στις κοπέλες;
 • Τέλος όταν έρχονται οι εκλογές απαιτείτε από τους πολιτικούς να ασχοληθούν σοβαρά με την άμυνα της χώρας ή απλά κοιτάμε να κάνουμε κανένα ρουσφέτι;

Δυστυχώς οι περισσότεροι που το παίζουν Ράμπο που λένε ότι θα πάνε και θα σφάζουν μυριάδες εχθρούς και θα κάνουν την Ελλάδα να έχει τα σύνορα της Βυζαντινής Aυτοκρατορίας την εποχή του Ιουστινιανού, ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες. Και όμως αυτοί ακούγονται. Όμως η πλειοψηφία των Ελλήνων υπηρετεί σωστά την Πατρίδα του και είμαι πεπεισμένος βάση εμπειρίας ότι θα πράξει το καθήκον του όταν και εφόσον αυτό απαιτηθεί. Αλλά πρέπει να ασχοληθούμε λίγο με το να μάθουμε το τι γίνεται και να απαιτήσουμε από την πολιτεία να ασχοληθεί σοβαρά με την άμυνα της χώρας.

Θεωρώ ότι ένας πόλεμος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας δεν είναι πιθανός. Ότι η Τουρκία εξοπλίζεται για πόλεμο είναι γεγονός αλλά θεωρώ ότι είναι για δείξει ότι βρυχάται για να τρομάζουν οι άλλοι. Το πιο πιθανό είναι να έχουμε ένα θερμό επεισόδιο 2 – 5 ημερών παρά ένα πόλεμο. Όμως με την πολιτική της Ελλάδος η Τουρκία δεν χρειάζεται πόλεμο για να επιτύχει τις αξιώσεις της. Βλέπουμε μια ατολμία εκ μέρους των πολιτικών που σαν αντιπολίτευση ζητούν δράσεις αλλά σαν κυβερνήσεις δείχνουν ραγιάδες εμπρός στον Ερντογάν.

Όμως για άλλη μια φορά σας διαβεβαιώνω ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι σε ετοιμότητα να διασφαλίσουν την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος όπως και την ελευθερία και τη δημοκρατία της. Αλλά πρέπει να κάνει το ίδιο και η πολιτική ηγεσία. Άλλωστε τόσο το 1897 όσο και το 1922 το κύριο μέρος της ευθύνης των ηττών το έφεραν οι πολιτικοί.

Έτσι πρέπει σύσσωμα όλα τα κόμματα της βουλής να κάτσουν και να συνεργαστούν για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, να καταρτιστεί σύγχρονο εξοπλιστικό πρόγραμμα βάση του ΝΑΤΟ και βάση σχεδιασμού για τα επόμενα 10 χρόνια, και τέλος να υπάρξει μια κοινή αντιμετώπιση στην εξωτερική πολιτική που θα επιτρέψει στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Υπουργείο Αμύνης να δράσουν δυναμικά και να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ελλάδος στην περιοχή ως μια ηγέτιδας χώρας και ως μια πηγή σταθερότητας, ειρήνης, συνεργασίας και τέλος προόδου.  «ΙΣΧΥΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ» μόνο έτσι θα πάμε μπροστά!

Θ. Σ., Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων 

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *