Πολεμικές Τέχνες για Παιδιά

Κάθε Σεπτέμβρη χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα από 5 ετών και πάνω εγγράφονται σε σχολές πολεμικών τεχνών. Υπάρχει μια πανσπερμία λόγων που γίνεται αυτό, και ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Το παιδί θέλει να γίνει Νίντζα και πιστεύει ότι θα γίνει Μπρους Λι
  • Το παιδί γράφετε από τους γονείς για να αθληθεί
  • Το παιδί γράφετε από τους γονείς διότι είναι απείθαρχο και πιστεύουν ότι με τις πολεμικές τέχνες θα μάθει πειθαρχία
  • Πολλοί γονείς γράφουν τα παιδιά τους που είναι φοβισμένα ή αντικοινωνικά μπας και αλλάξουν
  • Τέλος όλο και πιο πολλοί γονείς εγγράφουν τα παιδιά τους διότι φοβούνται την βία στην κοινωνία μας.

Θα ήθελα να τους δούμε ένα προς ένα τους παραπάνω λόγους και πώς οι εκπαιδευτές τους αντιμετωπίζουμε. Πάλι μιλάμε για σωστούς εκπαιδευτές πιστοποιημένους από διεθνείς οργανισμούς που αγαπάμε τη δουλεία μας και τα παιδιά. Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί «εκπαιδευτές» που έχουν αυτοχριστεί εκπαιδευτές, με δικές τους ομοσπονδίες που δεν είναι αναγνωρισμένες πουθενά και δεν έχουν την κατάλληλη κατάρτιση. Έτσι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να βρουν ένα σοβαρό εκπαιδευτή που είναι πιστοποιημένος.

Πάμε τώρα στην ανάλυσή μας. Ο πρώτος λόγος που αναφέρθηκε είναι διότι το παιδί βλέπει πολλές ταινίες πολεμικών τεχνών ή επηρεάζεται από φίλους που ήδη ασκούνται σε πολεμικές τέχνες. Έτσι πιέζει τους γονείς του να τον γράψουν σε μια σχολή να μάθει τις κινήσεις του Τσάκ Νόρρις, του Στίβεν Σηγκάλ κ.α. Ο εκπαιδευτής έχει εδώ ένα πολύ δύσκολο έργο αφού τις περισσότερες φορές θα απογοητεύσει το παιδί που θέλει σε 1 μήνα να σκαρφαλώνει κτήρια να κάνει ανάποδες κωλοτούμπες στον αέρα κ.α. Πρέπει να κερδίσει το σεβασμό του παιδιού και να το κάνει να καταλάβει ότι σε αντίθεση με τους ήρωες των ταινιών δράσης εμείς δεν πρέπει να ξεκινάμε μια συμπλοκή, ότι δεν είμαστε συνεχώς έτοιμοι για σύρραξη και τέλος ότι το να φτάσουμε να κάνουμε αυτά που βλέπουμε στις ταινίες απαιτεί πολύ δουλειά αλλά και πολύ ιδρώτα. Πολλά παιδιά απογοητεύονται και φεύγουν. Είναι λογικό αφού οι περισσότεροι κοιτάμε την εύκολη λύση.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το παιδί γράφτηκε στη σχολή για να αθληθεί. Λάθος. Οι πολεμικές τέχνες δεν αθλούν από μόνες τους αλλά απαιτούν φυσική κατάσταση. Έτσι αυτό είναι άτοπο. Το παιδί αλλά και ο ενήλικας πρέπει να αθλούνται για να έχουν μια φυσική κατάσταση που θα τους βοηθήσει και στην εξάσκηση πολεμικών τεχνών.

Ο τρίτος λόγος είναι για τα  απείθαρχα παιδιά που οι γονείς πιστεύουν ότι με τις πολεμικές τέχνες θα μάθει πειθαρχία. Αυτό δεν ισχύει. Στις πολεμικές τέχνες δεν διδάσκουμε πειθαρχία (δηλαδή τα παιδία να μας πειθαρχούν με το φόβο τιμωρίας). Τουναντίον διδάσκουμε αυτοπειθαρχία και αυτοσεβασμό, δηλαδή το παιδί να μάθει να πειθαρχεί μόνο του στον εαυτό του και να μάθει να σέβεται αυτό που είναι. Να μάθει αυτογνωσία και να μπορεί να κάνει αυτοκριτική. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα γίνει πιο χρήσιμο για την κοινωνία αλλά θα μάθει πραγματικά τον σεβασμό προς τους άλλους αλλά και την πειθαρχία. Σε αυτό το κομμάτι βοηθάμε και στο 4ο λόγο που είναι για παιδιά που είναι  που είναι φοβισμένα ή αντικοινωνικά. Τα παιδιά αυτά που έχουν πιθανόν κάποια ψυχολογικά τραύματα με την εκμάθηση του αυτοσεβασμού και της αυτοπειθαρχίας καταφέρνουν να υπερνικήσουν τις φοβίες τους και τα μειονεκτήματά τους. Έτσι ανεβάζουν την αυτοπεποίθησή τους και ξεπερνούν τις φοβίες τους. Εν συνεχεία επειδή ειδικά στα παιδιά υπάρχει μέσα στο μάθημα και το παιχνίδι διδάσκουμε στα παιδιά να δουλεύουν σαν ομάδα. Κτυπάμε τον ατομισμό και κοιτάμε να τα κάνουμε να αισθάνονται ομάδα που κύριο λόγο έχει η συνεργασία, η αλληλοϋποστήριξη, ο αλτρουισμός. Σε αυτό το κομμάτι θα ήθελα να αναφέρω ένα πολύ καλό παράδειγμα με 2 κοριτσάκια μαθήτριές μου που μου ήρθαν πριν 2 χρόνια σε ηλικία 9 ετών. Τα εν λόγω παιδιά έμπαιναν στη σχολή με κλάματα, ήταν αγοραφοβικά, το ένα ήταν τρομερά επιθετικό και πολύ κακή μαθήτρια στο σχολείο ενώ η άλλη είχε πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση και είχε τρομερές φοβίες. Σε ένα χρόνο τα παιδιά ξεπέρασαν τις φοβίες τους και έγιναν πολύ κοινωνικά. Η μια σταμάτησε να είναι επιθετική και μάλιστα κατάφερε να ανεβάσει την βαθμολογία της από το 6/10 στο 10/10 και να λάβει και έπαινο διαβάζοντας μόνη της. Η άλλη έγινε πολύ κοινωνική, πλέον είναι συνεχώς χαμογελαστή, έμαθε να είναι υπεύθυνη και σε πρόσφατες εξετάσεις πέρασε το επίπεδο με την υψηλότερη βαθμολογία.

Ο τελευταίος λόγος που οι γονείς γράφουν τα παιδιά τους είναι γιατί φοβούνται τη βία που επικρατεί. Ενδοσχολικός εκβιασμός, απαγωγές, σεξουαλική κακοποίηση, ληστείες κ.α. Πλέον στα σχολεία γίνονται επιθέσεις με μαχαίρια από 13χρονα παιδιά, βλέπουμε αυξανόμενα περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων και απόπειρας βιασμού από παιδιά 14 ετών. Είναι φυσικό οι γονείς να φοβούνται.  Στις πολεμικές τέχνες το παιδί θα μάθει να αμύνεται και να αντιμετωπίζει τέτοιες επιθέσεις. Ακόμα πιο σημαντικό είναι στο Krav Maga που διδάσκουμε στα παιδιά τη πρόληψη δηλαδή πώς να αναγνωρίσουν μια παραβατική συμπεριφορά και να μην φοβούνται να μιλήσουν στους γονείς τους. Έτσι βλέπουμε περιπτώσεις παιδιών που διδάσκονται Krav Maga και έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά μια περίπτωση απαγωγής ή μιας επίθεσης. Πολύ καλό παράδειγμα το Πάσχα του 2017 σε πάρκο ένας μαθητής 12 ετών μου δέχτηκε αναίτια και απρόσμενη επίθεση από πίσω από ένα παιδί περίπου 18 ετών, με σκοπό να του κάνει κεφαλοκλείδωμα. Ο μαθητής μου αντέδρασε ικανοποιητικά και ξέφυγε χωρίς πρόβλημα. Οι γονείς δήλωσαν το συμβάν στην αστυνομία που τους ενημέρωσε ότι μάλλον ήταν απόπειρα απαγωγής!!!

Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στο κομμάτι που πολλοί άσχετοι αναμασάνε ότι οι πολεμικές τέχνες μετατρέπουν τα παιδιά σε φονικές μηχανές. Η αμάθεια και ακόμα χειρότερα η ημιμάθεια δίνει ρεσιτάλ παραπληροφόρησης. Αρχικά όπως είπαμε μιλάμε για σχολές σοβαρές και πιστοποιημένες που σκοπός είναι να διδάξουν μια πολεμική τέχνη σε νέα άτομα για να τα κάνει καλύτερους ανθρώπους. Πολυετής μελέτη από κορυφαία πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ έδειξε ότι τα παιδιά που ασκούνται στο Krav Maga σε σοβαρές σχολές δεν προβαίνουν σε παραβατικές πράξεις. Τουναντίον αποφεύγουν την βία, δείχνουν σεβασμό στο κοινό σύνολο, είναι υπεύθυνα άτομα, καλοί μαθητές και είναι κοινωνικά άτομα. Επίσης αποφεύγουν την χρήση ουσιών (ναρκωτικά, καπνός, αλκοόλ). Μάλιστα πλέον σε πολλά σχολεία στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και στο Ισραήλ διδάσκουν για αυτό το λόγο Krav Maga.

Θοδωρής Δ. Σαράφης

Εκπαιδευτής Krav Maga

International Krav Maga Federation

www.kravmaga.gr

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *