Περιστατικό Έβρου

      No Comments on Περιστατικό Έβρου

Την 1η Μαρτίου συνελήφθησαν 2 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων από τις Τουρκικές αρχές αρχικά με την κατηγορία της κατασκοπίας ή οποία τελικά έπεσε στην κατηγορία της παράνομης εισόδου.

Εδώ και 1 εβδομάδα έχει γίνει ένα πανηγύρι ειδήσεων και παραπληροφόρησης. Κύριοι και κυρίες ας σοβαρευτούμε. Λοιπόν ας δούμε κάποια πράγματα ως έχουν και εν συνεχεία να κάνουμε την ανάλυση.

Κάθε μήνα υπάρχουν 3 – 4 παρόμοια περιστατικά  μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας με στρατιώτες της μιας χώρας που κατά λάθος περνούν τα σύνορα, περιστατικά που λύνονται απλά. Μάλιστα πολλές φορές λύνονται από κατώτατους αξιωματικούς και από τηλεφώνου. Εδώ έχουμε μια διαφοροποίηση στην παρούσα κατάσταση την οποία θα δούμε μετά.

Τώρα κάποια γεγονότα:

 1. Στην περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες με μηδαμινή ορατότητα. Σας πληροφορώ ότι έχοντας κάνει αρκετές περιπολίες στην περιοχή, σε άσχημες καιρικές συνθήκες απλά υπάρχει ένα λευκό πέπλο που δεν επιτρέπει το προσανατολισμό. Έτσι οι κομάντος του πληκτολογείου που δικάζουν και καταδικάζουν τα 2 στελέχη ας πάνε πρώτα στον Έβρο χειμώνα να κάνουν καμία περιπολία και μετά να μιλήσουν.
 2. Δεν υπάρχει καμία μονάδα του Τουρκικού Στρατού ή της Στρατοχωροφυλακής (Jandarma) με την επωνυμία Γεράκια των Συνόρων. Τα σύνορα φυλάσσονται από τον Τουρκικό Στρατό που είναι χαμηλού επιπέδου και της στρατοχωροφυλακής που είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι. Έτσι πιστεύω ότι η ομάδα που συνέλαβε τα 2 στελέχη ήταν είτε χωροφύλακες είτε στελέχη των ειδικών δυνάμεων.
 3. Η περιγραφή της συνθήκης σύλληψης αναφέρει την περικύκλωση των στελεχών από Τούρκους. Αυτό σημαίνει ότι είχε στηθεί ενέδρα, και δύσκολο ο Τουρκικός στρατός να έχει στήσει ενέδρα υπο αυτές τις συνθήκες, και πάλι οδηγούμαστε σε χωροφύλακες ή ειδικές δυνάμεις. Αν υπολογίσουμε τη μηδενική ορατότητα που επικρατούσε στην περιοχή σίγουρα η ενέδρα ήταν προμελετημένη.
 4. Γιατί δεν πυροβόλησαν οι δικοί μας; Να δω τους κριτές όταν έχετε 7 κάνες ξαφνικά να σας σημαδεύουν, να δω αν θα πάτε να έχετε ένδοξο θάνατο ή αιχμαλωσία.
 5. Σχετικά με επιστράτευση και κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων. Δεν έγινε τίποτε. Υπηρετώ σε μονάδα υψηλής ετοιμότητας και δεν έχουμε διαταχθεί να κινηθούμε. Το όλο θέμα θα λυθεί διπλωματικά. Άρα οι κομάντος θα πρέπει να αναβάλουν λίγο την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης.
 6. Αναφέρετε ότι κατασχέθηκε τζίπ του Ελληνικού στρατού μαζί με οπλισμό. Ο οπλισμός φυσικά και κατασχέθηκε. Τζιπ όμως όχι. Πουθενά δεν υπάρχει αναφορά αλλά εκτός αυτού τα περίπολα βγαίνουν πεζά και όχι εποχούμενα.
 7. Τέλος αναφέρουν ότι οι δικοί μας μπήκαν σε Τουρκικό έδαφος σε βάθος 250 μέτρων. Και όμως στα 100 μέτρα από τα σύνορα υπάρχει Τουρκικό φυλάκιο με σήμανση. Άρα οι στρατιωτικοί μας πέρασαν το φυλάκιο και τις σημάνσεις και δεν το είδαν; Παράξενο μου φαίνεται ακόμα και με περιορισμένη ορατότητα το φυλάκιο είναι αρκετά μεγάλο και παντού έχει σήμανση. Άρα κάπου δεν στέκει το σημείο σύλληψης.

Σας παρουσιάζω τα γεγονότα όπως έχουν. Όμως δεν έχουμε πλήρη ενημέρωση (θα μου πείτε εδώ δεν ξέρουμε επίσημα πως έπεσε το ελικόπτερο στα Ιμια το 1996 θα ξέρουμε αυτό που έγινε πριν μια βδομάδα). Δεν ξέρουμε όμως 2 βασικά σημεία:

 • Σε ποιο ακριβές σημείο έγινε η σύλληψη
 • Από ποιους έγινε η σύλληψη δηλαδή σε ποια μονάδα ανήκουν.

Έτσι ας περιμένουμε λίγο από το να κρίνουμε τα 2 στελέχη.

Όπως ανέφερα και πιο πάνω η διάβαση των συνόρων είναι ένα σύνηθες γεγονός που λαμβάνει μέρος συνεχώς στα Ελληνο – τουρκικά σύνορα αλλά και γενικά. Όμως η στάση της Τουρκίας είναι που με προβληματίζει διότι έκαναν ολόκληρο θέμα από το τίποτε, ενώ βλέπουμε ότι έχει αναλάβει την διαδικασία το Υπουργείο Δικαιοσύνης και όχι η στρατιωτική δικαιοσύνη όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις αλλά και βάση κανονισμών του ΝΑΤΟ. Επίσης η φυλάκιση σε φυλακές υψίστης ασφαλείας επίσης με προβληματίζει.

Έτσι η Τουρκία εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει τη 2η συνθήκη της Γενεύης που ορίζει ότι στρατιωτικό προσωπικό που φέρει στολές της χώρας της οποίας υπηρετούν λογίζονται ως αιχμάλωτοι και πρέπει να δεχτούν συμπεριφορά με ανθρωπισμό και χωρίς εξευτελισμούς. Ας μην ξεχνάμε και τους αιχμαλώτους των Τούρκων το 1974. Έτσι μπορεί να κακοποιήσει τα 2 στελέχη και να τους χρησιμοποιήσει να δείξει τη δύναμή της στην περιοχή τρομοκρατώντας τους πάντες.

Προσωπικά  θα πρότεινα τα εξής;

 1. Πλήρη κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων, όπως σωστά έπραξε το ΥΠΕΘΑ με δέσμευση μεγάλων περιοχών του Αιγαίου με ναυτικό και αεροπορία, που να συμπεριλάβει μονάδες του Στρατού.
 2. Το διπλωματικό παιχνίδι να φτάσει στα Ηνωμένα Έθνη
 3. Παύση των διπλωματικών οδών με την Τουρκία με επιστροφή του Έλληνα πρέσβη από την Άγκυρα και επίσης με εκδίωξη του Τούρκου πρέσβη από την Αθήνα
 4. Το εμπάργκο ροής Τουρκικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Πιστεύω ότι με αυτούς τους τρόπους η στάση της Τουρκίας θα αλλάξει και σύντομα θα έχουμε τα 2 στελέχη κοντά μας. Όσο αφορά τα σενάρια ανταλλαγής των 2 Ελλήνων με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς θα προτιμούσα να παραμείνουν απλά σενάρια. Σε περίπτωση υλοποίησής τους θα αντιμετωπίσουμε την χειρότερη ήττα της εξωτερικής μας πολιτικής και του ανθρωπισμού μας, δίδοντας στον Ερντογάν ένα τεράστιο πάτημα να γίνει πιο δυνατός και πιο προκλητικός από ποτέ. Έτσι πρέπει να σκληρήνουμε το παιχνίδι και εμείς που θα περάσει μήνυμα όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στην υπόλοιπη γειτονιά (ΠΓΔΜ, Αλβανία κ.α) ότι η Ελλάδα είναι δύναμη και όχι χάρτινος γίγαντας.

Πάντως το όλο θέμα θέλει σοβαρότητα και μακριά από την παραπληροφόρηση συγκεκριμένων δημοσιογράφων, προφητειών, και ιστολογίων που γράφουν ότι αηδία υπάρχει χωρίς να έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Έτσι προτείνω στους αναγνώστες να μην επηρεάζονται από ιστολόγια και να ακούσουν τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ και του ΥΠΕΘΑ.

Τέλος θα ήθελα να αναφέρω τις δύσκολες στιγμές που περνάνε οι 2 συνάδερφοι. Δεν θα ήθελα να είμαι στην θέση τους. Θα παρακαλούσα όλους να τους έχετε στην σκέψη σας και ας προσευχηθούμε και να πράξουμε για την απελευθέρωσή τους.

Θ. Σ., Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *