Παραπληροφόρηση – Αστικοί Μύθοι – Θεωρίες Συνωμοσίας

Για να κλείσουμε το τομέα σχετικά με την προπαγάνδα οφείλουμε να δούμε 3 άλλες κατηγορίες που μας επηρεάζουν αρνητικά στην κρίση μας. Δεν θα αναλωθούμε σε θέματα με φαντάσματα, τρόλ, δράκους κ.α. αλλά και 3 βασικούς πυλώνες που επηρεάζουν την κρίση του ανθρώπου σε σοβαρά ζητήματα και μπορεί ανά περίπτωση να προέρχονται από την προπαγάνδα.

Η παραπληροφόρηση είναι ακριβώς ότι λέει η λέξη δηλαδή η εσκεμμένη διάδοση ψευδών ειδήσεων ή παραποιημένων ειδήσεων με σκοπό να περάσουμε ένα μήνυμα. Συνήθως, για να μην πούμε πάντα, είναι ένα αρνητικό μήνυμα με σκοπό να μας χτυπήσει αρνητικά την ψυχολογία ή να κρύψει τις αληθινές προθέσεις μας. Πάντα όμως στηρίζετε σε κάποιες αλήθειες διότι κάθε ψέμα είναι πιο πιστευτό όταν στηρίζετε σε κάποιες αλήθειες. Στο τομέα αρνητικής ψυχολογίας πολύ καλό παράδειγμα αποτελεί η αποστολή των μαχητικών F-84 G στην Κύπρο κατά την διάρκεια του 1974. Όμως γιατί κανείς δεν κοίταξε ότι τα εν λόγω αεροσκάφη ακόμα και με εξωτερικές δεξαμενές καυσίμων ίσα ίσα θα έφταναν στην Κύπρο και μετά θα κατέπεφταν. Για θέματα να κρύψουμε τις προθέσεις μας πολύ καλό παράδειγμα ήταν η Επιχείρηση Κιμάς στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου οι Βρετανοί επιστράτευσαν μέχρι και ένα πτώμα για να πείσουν τους Γερμανούς ότι η απόβαση στην Ευρώπη θα λάμβανε μέρος στην Ελλάδα και όχι στην Ιταλία. Αποτέλεσμα 40.000  Γερμανοί στρατιώτες μετακινήθηκαν στην Ελλάδα την στιγμή που οι Σύμμαχοι αποβιβάζονταν στην Σικελία.

Αστικοί Μύθοι είναι ένα συνονθύλευμα ειδήσεων που ακούσαμε από το κουμπάρο, της φίλης, του ξαδέρφου, του θείου του γείτονα για ένα γεγονός. Ποτέ δεν γνωρίζουμε την πηγή της είδησης πόσο μάλλον την τεκμηρίωση. Και όμως ο κόσμος επηρεάζεται. Παραδείγματα μύθοι για πράσινα πραγματάκια που τριγυρνούν το βράδυ στον Υμηττό όλοι τα έχουν δει αλλά καμιά φωτογραφία ή ίχνη. Στην δική μας περίπτωση σε κάτι πιο σοβαρό θα περάσουμε σε 2 πολύ καλούς αστικούς μύθους:

  • Οι πολιτικοί μας είναι Εβραίοι. Με μπόλικη φαντασία έχουμε μετατρέπει όλων των πολιτικών της Ελλάδος τα επίθετα από Ελληνικά σε Εβραϊκά. Έτσι οι οικογένειες Μπενάκη, Σαμαρά, Παπανδρέου, Καραμανλή, Βενιζέλου κ.α. είναι εβραϊκής καταγωγής άσχετο αν στις περισσότερες περιπτώσεις ουδέποτε υπήρξαν εβραίοι στις περιοχές από όπου προέρχονται.
  • Τα εμβόλια είναι να μας ελέγχουν. Δηλαδή να μην κάνουμε εμβόλια για διάφορες παθήσεις διότι θα μας ελέγχουν μέχρι που θα μας βάλουν και τσιπάκι. Αποτέλεσμα τα παιδιά που πρόσφατα κόλλησαν ιλαρά λόγω μη εμβολιασμού. Όχι οι γιατροί δεν ξέρουν.

Τέλος έχουμε τις γνωστές θεωρίες συνομωσίας. Τι είναι αυτές; Βασίζονται σε ένα αληθινό γεγονός που όλος ο κόσμος έχει δει και προσπαθούν να αναλύσουν το γεγονός άλλοτε βάση κάποιων λογικών δεδομένων (πχ κάποιες θεωρίες για τη δολοφονία Κέννεντυ) ή βάση φαντασίας (11η Σεπτεμβρίου και ότι μας ψεκάζουν). Έτσι βάση αυτών προσπαθούν να εξηγήσουν κάποια πράγματα τα οποία άλλοτε η κυβέρνηση δεν επιθυμεί για λόγους ασφαλείας να δημοσιοποιήσει και άλλοτε γιατί δεν χρειάζεται εξήγηση διότι ούτε η ίδια η κυβέρνηση δεν γνωρίζει.

Βλέπουμε ότι τόσο στο κομμάτι προπαγάνδας όσο και στο τομέα αυτό έχουμε μια επιρροή του κόσμου. Δεν παίζει ρόλο το μορφωτικό επίπεδο του δέκτη διότι βλέπουμε από αμόρφωτούς μέχρι και διδάκτορες να πέφτουν θύματα της προπαγάνδας, του λαϊκισμού, των θεωριών συνομωσίας, των αστικών μύθων και της παραπληροφόρησης.

Τι πρέπει να κάνουμε εμείς για να προστατευτούμε; Πολύ απλά να χρησιμοποιήσουμε το μυαλό μας. Παράδειγμα θέλουμε να πάμε πχ διακοπές κάπου θα μαζέψουμε απόψεις από άτομα που έχουν πάει, θα κάνουμε μια έρευνα στο διαδίκτυο, και με λογική θα αποφασίσουμε αν θα πάμε και αν πάμε που θα μείνουμε, τι θα δούμε κ.α. Κάτι ανάλογο και εδώ. Γινόμαστε δέκτες μιας πληροφορίας κοιτάμε πρώτα 4 πράγματα:

  • Πηγή. Υπάρχει πηγή; Αν δεν υπάρχει τότε δεν ασχολούμαστε. Εν συνεχεία η πηγή είναι αμερόληπτη; Είναι πηγή εμπιστοσύνης;
  • Αν είναι λογική η είδηση δηλαδή μπορεί να γίνει; Τεκμηριώνεται η είδηση; Αν δεν έχει λογική ή δεν τεκμηριώνεται τότε δεν ασχολούμαστε. Λογική: ο Σώρρας με την εξαγορά του χρέους της Ελλάδας. Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να έχει 1 τρις ευρώ και να μην το ξέρει κανείς στο κόσμο; Δεν είναι λογικό άρα το αφήνουμε. Τεκμήρια: ο bigfoot ζει. Έχει βρεθεί πτώμα, DNA, οστά, ή αδιάσειστες φωτογραφίες; Όχι δεν υπάρχουν άρα πάμε στο επόμενο θέμα ενδιαφέροντος.
  • Αν διασταυρώνεται η είδηση. Υπάρχουν άλλες πηγές να δούμε το τι ισχύει; ότι βλέπουμε στις αστυνομικές ταινίες με τους ντετέκτιβ να επιβεβαιώνουν συνεχώς την ιστορία. Το ίδιο θα κάνουμε και εμείς. Κάθε είδηση θα την ελέγχουμε με διαφορετικές πηγές για την επιβεβαιώσουμε. Δείτε το παράδειγμα που είχα κάνει με την

Με αυτούς τους απλούς τρόπους και κάνοντας χρήση την νοημοσύνης και της κοινής λογικής θα μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε τη σωστή είδηση από την προπαγάνδα, και τα παράγωγα της. Έτσι θα μπορέσουμε να προστατευτούμε από τα αρνητικά μηνύματα και να μπορέσουμε να βρούμε σωστές λύσεις στα αληθινά μας προβλήματά.

Θ. Σ., Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *