Μαθήματα στα Ουκρανικά

      No Comments on Μαθήματα στα Ουκρανικά

Την ώρα που γράφονται οι παρακάτω γραμμές η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη και έχουν περάσει 15 ώρες από την έναρξή της.

Γιατί έγινε ο εν λόγω πόλεμος το ανέλυσε αριστοτεχνικά ο κύριος Μάμαλης που πραγματικά έκανε μια φοβερή ανάλυση, κάτι που δεν έκαναν οι «στρατηγικοί αναλυτές» στα κανάλια, τους οποίους θεωρώ και μαϊντανούς. Σε περίπτωση που δεν το διαβάσατε μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ.

Εμείς σήμερα θα δούμε το θέμα συμμαχιών και στρατού της Ουκρανίας και εν συνεχεία θα δούμε τα μαθήματα για τη δική μας περίπτωση με την «σύμμαχο» Τουρκία.

Όπως ανέφερε ο κύριος Μάμαλης η τωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας ήταν δοτή και τοποθετήθηκε από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για να ικανοποιήσει τα δικά τους συμφέροντα. Αυτό αποτέλεσε και καλά την αφορμή του πολέμου. Βέβαια όπως ανέφερε πολύ σωστά ό κύριος Μάμαλης τα αίτια ήταν το πλούσιο υπέδαφος της Ουκρανίας, ο έλεγχος της Μαύρης Θάλασσας και τέλος το εμπόριο σιτηρών.

Προτού ξεκινήσω την ανάλυση θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν υποστηρίζω ούτε τη Ρωσία ούτε την Ουκρανία. Έχω φίλους και στις δυο χώρες και πραγματικά επιθυμώ αυτός ο εφιάλτης να λήξει. Απλά θα αναφέρω τα γεγονότα όπως έχουν.

Πρώτα, θα μιλήσουμε για συμμαχίες. Ο κύριος Ζελένσκι πρόεδρος της Ουκρανίας στηρίχτηκε στα λόγια των ΗΠΑ και της ΕΕ ότι θα τον υποστηρίξουν και θα τιμωρήσουν όποιον προσβάλει την ακεραιότητα της Ουκρανίας. Ο, δυστυχώς για την χώρα και τον λαό του, ανιστόρητος κύριος Ζελέσκι το έχαψε και μέχρι τελευταία στιγμή ήλπιζε. Τι έστειλαν εδώ και ένα μήνα οι «σύμμαχοι» του κυρίου Ζελένσκι στην Ουκρανία; Λίγα αντιβαλλιστικά κράνη (από αποθέματα), λίγα πυρομαχικά (ίσα-ίσα να κρατήσουν τη μάχη για 30 λεπτά), λίγα αντιαρματικά, και κάποια παλαιά πυροβόλα (κανόνια) κατασκευής δεκαετίας 1940!!!!! Βέβαια έστειλαν τις ευχές τους και φώτισαν τα κτήρια σε Βερολίνο, Παρίσι και Λονδίνο με τα χρώματα της Ουκρανικής σημαίας. Ο κύριος Πούτιν, από όσο έμαθα, έπαθε κράμπα στην κοιλιακή χώρα από τα γέλια με την σκληρή αντίδραση των Ευρωπαίων ενώ ποταμοί στην Ευρώπη παραλίγο να κλείσουν από μια πληθώρα σκισμένων καλσόν…

Θα ήθελα να κάνω μια μικρή παρέμβαση, διότι οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι λένε ότι η εισβολή στην Ουκρανία είναι έγκλημα και ο μοναδικός πόλεμος στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βολικά ξεχνάνε ότι:

 • Το 1993 βοήθησαν στο να ξεσπάσει ο Πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία που είχε σαν αποτέλεσμα τη διάσπαση της χώρας μετά από ποταμούς αίματος 
 • Το 1999 αυτοί βομβάρδισαν την Γιουγκοσλαβία και έπραξαν ακριβώς όπως πράττει τώρα ο κύριος Πούτιν και κανείς δεν νοιάστηκε. Μόνο οι Έλληνες κατά 95% διαδηλώσαμε κατά του πολέμου δείχνοντας ποιοι είναι οι πολιτισμένοι!!!

Χαρακτήρισα τον κύριο Ζελένσκι σαν ανιστόρητο. Και επιμένω, γιατί με παρόμοιο τρόπο  πολύ πρόσφατα την πάτησε ένας άλλος ηγέτης τεχνητού κράτους: ο κύριος Ζόραν Ζάεφ στη Βόρειο Μακεδονία (όπως υποχρεούμαστε από τη Βουλή των Ελλήνων να καλούμε το εν λόγω κράτος). Οι Ευρωπαίοι τον πίεσαν να περάσει την Συμφωνία των Πρεσπών για να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και έπραξε πειθήνια ο κύριος Ζάεφ, αλλά τα Σκόπια Ευρωπαϊκή Ένωση ΔΕΝ είδαν και ούτε πρόκειται να δουν. Αποτέλεσμα  ήταν να πέσει η κυβέρνησή του και η χώρα του να βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά.

Άλλη χώρα που τη πάτησε καρμπόν όπως η Ουκρανία είναι η Γεωργία  το 2008 όταν η Ρωσία με τον ίδιο τρόπο εισέβαλε στη χώρα και προσάρτησε την Οσετία. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έστειλαν μακροσκελή ευχολόγια στους Γεωργιανούς και οι Ρώσοι επανέφεραν τη Γεωργία στο μαντρί της Ρωσίας αφού πρώτα τη διέλυσαν.

Για άλλη μια φορά βλέπουμε γιατί πρέπει να μελετάμε Ιστορία!!!

Ακόμα και τώρα που η Ρωσία εισέβαλε και ο πόλεμος συνεχίζει, οι ΗΠΑ και η ΕΕ απειλούν τη Ρωσία αλλά από λόγια χορτάσαμε. Από πράξεις; Μηδέν. Βλέπετε, αν θέλετε να σταματήσετε ένα νταή, πρέπει να δείξετε πυγμή αλλιώς δεν σταματάει. Επειδή ούτε οι ΗΠΑ ούτε η ΕΕ δεν έχουν πυγμή για αυτό ο κύριος Πούτιν τους  χορεύει όλους και εισέβαλε σε μια άλλη χώρα. Βλέπετε, παρόλα τα διαφημιστικά σποτ και τις αντιδράσεις για το Bullying σε σχολικό επίπεδο, κανείς δεν έκανε κάτι παρόμοιο για το Bullying σε επίπεδο κρατών…

Πράξεις δεν είναι ούτε οι πορείες συμπαράστασης, ούτε οι φωταγωγισμοί κτιρίων με τη σημαία της Ουκρανίας και φυσικά ούτε το να στείλουμε τις ευχές μας. Τα μέτρα είναι:

 • Οικονομικές Κυρώσεις
 • Στρατιωτική δύναμη

Δυστυχώς ούτε η ΕΕ ούτε η ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να επιβάλουν σοβαρές κυρώσεις, όσο για στρατιωτική δύναμη…Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε; Γιατί το λέω;

Οικονομία:

 • Το γνωρίζεται ότι από το 2014 υπάρχει εμπάργκο στην Ρωσία ειδικά σε πολεμικό υλικό; Και όμως ο μεγαλύτερος πελάτης της ΕΕ παραμένει να είναι η Ρωσία!!! Μέσω τριγωνικής πώλησης Γερμανικές, Ολλανδικές, Γαλλικές κ.α. εταιρίες πουλάνε μέσω Σερβίας, Μολδαβίας, Τουρκίας, Νοτίου Αφρικής στην Ρωσία!!! Δεν με πιστεύετε; Και όμως έτσι είναι και δεν είναι τυχαίο που ο κύριος Μακρόν έτρεξε στον κύριο Πούτιν να διαπραγματευτεί. Θα σας δώσω ένα άλλο πολύ καλό παράδειγμα. Πριν από 2-3 χρόνια η Ρωσία παρουσίασε μια επίλεκτη μονάδα ειδικών επιχειρήσεων του Ρωσικού στρατού. Οι εν λόγω καταδρομείς ήταν εξοπλισμένοι με βρετανικές εξαρτήσεις, αυστριακά πιστόλια, Γερμανικά άρβυλα, Αμερικάνικα σκοπευτικά. Όλα κατά την διάρκεια εμπάργκο. Καταλαβαίνουμε ότι το εμπάργκο ήταν μόνο για τα μάτια του κόσμου.
 • Το γνωρίζετε ότι η χώρα μας είναι από τις ελάχιστες χώρες που έχει αυτάρκεια στην ενέργεια; Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης όπως Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Ολλανδία κ.α. στηρίζουν την λειτουργία των εργοστασίων τους στο Ρωσικό φυσικό αέριο. Αν ο κύριος Πούτιν κλείσει τη στρόφιγγα όχι μόνο θα παγώσουν οι Ευρωπαίοι αλλά θα κλείσουν και τα εργοστάσια. Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος για να αντιληφθεί τη τεράστια οικονομική και κοινωνική ζημιά στην Ευρώπη. Ήδη χωρίς να έχουν κλείσει οι στρόφιγγες έχουμε 35% αύξηση στην ενέργεια της ΕΕ. Αυτό διότι η Ευρώπη δεν θέλησε ποτέ να είναι αυτάρκης ενεργειακά. Τώρα Ολλανδία και Γερμανία κοιτάνε να βρουν λύση στο πρόβλημα, αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια.

Ένοπλες Δυνάμεις

Οι ΗΠΑ πρόσφατα έκλεισαν ένα κεφάλαιο ενός πολέμου που κράτησε 21 χρόνια. Δεν έχουν πια τη δύναμη αλλά και την κοινωνική υποστήριξη να μπουν σε ένα νέο πόλεμο και ειδικά με μια υπερδύναμη που έχει τακτικό στρατό. Έτσι οι ΗΠΑ εκτός από μικρές δυνάμεις (δεν είδατε τεθωρακισμένες μεραρχίες ή μεραρχίες μηχανοκίνητου πεζικού που είχε υποσχεθεί ο κύριος Μπαίντεν) έστειλαν κάλπικες απειλές.

Η ΕΕ στον αντίποδα είναι το αστείο της ημέρας όταν μιλάμε για άμυνα. Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι υπάρχουν πάρα πολύ καλοί στρατιώτες στους Ευρωπαϊκούς στρατούς με τους οποίους έχω συνεργαστεί αλλά η πολιτική της ΕΕ και των χωρών τους είναι για κλάματα. Έτσι βλέπουμε:

 • Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ να έχουν γυναίκες υπουργούς που ΔΕΝ έχουν υπηρετήσει στο στρατό και είναι επακόλουθο ότι δεν έχουν ιδέα για στρατό. Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας είναι στρατηγός!!!
 • Οι περισσότεροι στρατοί είναι μικρή δύναμης. Ο Ελληνικός Στρατός είναι ο 2ος ισχυρότερος στρατός στην ΕΕ μετά την Γαλλία. Οι υπόλοιποι στρατοί είναι δύναμης περί τους 15.000 προσωπικό (Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Ολλανδία, Βέλγιο κ.α.), ή ακόμα μικρότερης όπως είναι η Εσθονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο κ.α.). Ο «τρομερός» Γερμανικός στρατός, με τον οποίο έχω πολλές φορές συνεργαστεί, είναι για κλάματα με πολύ χαμηλή εκπαίδευση (καμία σχέση με την δική μας) και με απειροελάχιστες διαθεσιμότητες σε οπλικά συστήματα. 
 • Να θυμίσω ότι το 2020 με τη κρίση στον Έβρο ο Α/ΓΕΕΘΑ της Γερμανίας ανέφερε ότι σε περίπτωση πολέμου τα αποθέματα των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων αρκούν για 1 ημέρα. Οι περισσότεροι στρατοί της ΕΕ είναι σε ακόμα χειρότερη μοίρα.
 • Πλην Ελλάδος, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Πολωνίας οι υπόλοιποι στρατοί είναι με ελάχιστα οπλικά συστήματα και πιο πολύ είναι σαν χωροφυλακή παρά σαν στρατός να πολεμήσει ένα τακτικό στρατό. Ακόμα και χώρες που νοιώθουν την Ρωσική απειλή με συνεχείς παραβιάσεις όπως η Σουηδία, η Φιλανδία και η Νορβηγία δεν έχουν εξοπλιστεί ανάλογα. Άλλωστε όπως μου έλεγαν επι χρόνια ξένοι δεν πρόκειται να γίνει πόλεμος στην Ευρώπη. Έτσι κατήργησαν τεθωρακισμένα, πυροβολικό, μείωσαν εκπαιδεύσεις κ.α. Τώρα αλλάζουν την πάνα τους
 • Ο στρατός σε πολλές χώρες κάθισε να ασχοληθεί με την ΛΟΑΚΤΙ κοινότητα και όχι με την αποστολή του. Οι Γερμανοί πριν χρόνια έλεγαν πόσο περήφανοι ήταν που ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που απέκτησε τρανσεξουαλ αξιωματικό, ενώ οι Σουηδοί, Ολλανδοί και Βέλγοι περηφανευόντουσαν για ότι είναι gay friendly. Γιατί μάλλον ο στόχος της εκπαίδευσης και της προάσπισης της κυριαρχίας των χωρών τους είναι πιο χαμηλά από το να είναι gay-friendly…  
 • Τέλος βλέπουμε ότι η ΕΕ ΔΕΝ έχει μια σαφή διπλωματική και αμυντική γραμμή. Εδώ δεν μπορούν να συνεννοηθούν για το αν θα σταματήσουν την αλλαγή της ώρας, και περιμένετε να συνεννοηθούν για να πάνε σε πόλεμο;

Θα ήθελα εδώ να τονίσω ότι τώρα η Φιλανδία και η Σουηδία τρομοκρατήθηκαν με την εισβολή στην Ουκρανία και ζητάνε να μπουν στο ΝΑΤΟ καταργώντας την ουδετερότητά τους. Ελπίζουμε να μην είναι αργά, αλλά σίγουρα ήρθε η ώρα να βάλουνε τα καφέ παντελονάκια τους, γιατί δεν θα περάσουν καλά στην κατάσταση που και οι ίδιες βοήθησαν να δημιουργηθεί. Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα.

Τέλος ο κύριος Όλαφ Σολτς καγκελάριος της Γερμανίας στο διάγγελμά του ανέφερε ότι ούτε η ΕΕ ούτε το ΝΑΤΟ θα επέμβουν στρατιωτικά.

Από αυτούς περίμενε υποστήριξη ο κύριος Ζελένσκι και φυσικά δεν έχει λάβει τίποτε, και ούτε θα λάβει. Τελικά το πήρε απόφαση και ανέφερε ότι οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι τον εξαπάτησαν. Ας πρόσεχε.

Γιατί ας πρόσεχε; Διότι αν θες ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο έλεγαν οι Ρωμαίοι Sivis pace, para bellum. Η Ουκρανία τι έκανε για την άμυνά της; Τίποτε. Παρέμεινε με ότι είχε παραλάβει από την ΕΣΣΔ και εκτός λίγων UAV (unmanned aerial vehicle) από την Τουρκία δεν έκανε κάτι ουσιαστικό. Οι Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στηρίζονται κυρίως σε παλαιό εξοπλισμό, είναι ανεκπαίδευτες, με τρομερή διαφθορά (ακόμα στη μαύρη αγορά πωλούνται όπλα και συστήματα του Ουκρανικού στρατού). Η αντίσταση που βρίσκουν και θα βρουν οι Ρώσοι θα στηρίζεται περισσότερο στην ψυχή και την γενναιότητα του μέσου Ουκρανού στρατιώτη και πολύ λιγότερο στον εξοπλισμό και την εκπαίδευση που όφειλαν να του παρέχουν οι «ηγέτες» της χώρας του.

Το ότι οι Ουκρανοί συνεχίζουν και πολεμούν τους τιμά. Όπως τους τιμά ότι σύμφωνα με τη ΕΕ έχουν φύγει από την Ουκρανία 100.000 -150.000 πρόσφυγες ΟΛΟΙ τους γυναίκες και παιδιά. Βλέπετε οι Ουκρανοί άνδρες πολεμούν μέχρις εσχάτως. Όχι σαν τους άλλους που έχουμε εδώ και τους βαφτίζουμε «θύματα πολέμου» και» πρόσφυγες» και προέρχονται από χώρες που δεν έχουν πόλεμο (πχ Πακιστάν) ή αν είχαν πόλεμο παράτησαν τις οικογένειές τους να διαφύγουν (πχ Αφγανιστάν και Ιράκ) .

Ελπίζουμε το πάθημα της Ουκρανίας να μας γινει μάθημα ότι αν γίνει κάτι με την Τουρκία πρέπει να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις. Θα μου πείτε, «κάτσε βρε η Ουκρανία δεν είναι ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στην ΕΕ όπως είμαστε εμείς, θα μας βοηθήσουν οι σύμμαχοι». Θα σας απαντήσω, μόλις καταφέρω να αναπνεύσω από τα γέλια, ως εξής: Σοβαρά; Πότε μας βοήθησαν με την Τουρκία;

Το 1987, 1996, 2006, 2010, 2011, 2020 είναι έτη που είμασταν έτοιμοι να έχουμε πόλεμο  με την Τουρκία. Οι περισσότερες χώρες κράτησαν είτε ουδέτερη στάση (πχ Γαλλία, ΗΠΑ, Βέλγιο) είτε εχθρική στάση προς την Ελλάδα (Γερμανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία). Να θυμίσω ότι το 2020, που δεν είναι τόσο μακρινό, η Τουρκία παραβίασε τα σύνορά μας και μας απείλησε με πόλεμο, εκεί είδαμε την Γερμανία, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Φιλανδία και τη Σουηδία να κρατούν καθαρή φιλοτουρκική στάση. Σε αυτούς θα στηριχτούμε;

Δυστυχώς (ή ευτυχώς), πρέπει να στηριχτούμε στις δυνάμεις μας και αν κάποιοι αποφασίσουν να μας συνδράμουν καλώς να ορίσουν. Όπως είχε πει παλαιότερα ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός κ Κωσταράκος σε περίπτωση πολέμου θα είμαστε ΜΟΝΟΙ μας.

Όμως για να στηριχτούμε μόνοι μας και για να διαφυλάξουμε την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδος μας όπως και την δημοκρατία και την ειρήνη πρέπει να έχουμε ΙΣΧΥΡΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. Τώρα ήρθε η ώρα να πάρουν μερικοί ανθέλληνες και ότι άλλο τα υπογλώσσια.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ, αλλά μόνο πρόσφατα αποφάσισε η Ελλάδα να εξοπλιστεί, και πάλι μόνο για το Ναυτικό και την Αεροπορία. Ο Στρατός δυστυχώς είναι ακόμα σε άσχημη μοίρα και κοιτάμε να πάρουμε ότι παλιατζούρα και αρχαιολογία μας δίνουν οι «σύμμαχοι». Καινούργια συστήματα ψάχνουμε με τα κυάλια, αλλά δεν φαίνονται ακόμα στον ορίζοντα.

Όμως πρέπει να αποβάλουμε τη βλακώδη ιδεολογία ενάντια στο στρατό και τις αμυντικές δαπάνες. Αυτό που γίνεται στην Ουκρανία είναι ένα εξαιρετικό, αλλά ακριβό δυστυχώς για τους Ουκρανούς, μάθημα για αυτούς που έλεγαν:

 • Ο στρατός είναι άχρηστος και αντιπαραγωγικός (κ Πάγκαλος)
 • Θα μειώσουμε τις αμυντικές δαπάνες και θα το ρισκάρουμε με την Τουρκία (κύριος Μπαλάφας)
 • Η Θάλασσα δεν έχει σύνορα και ανήκει στα ψάρια (κύριος Τσίπρας)
 • Πρέπει να είμαστε στρατιωτικά πιο αδύναμοι για να κερδίσουμε διπλωματικά (κύριος Αναστασιάδης πρόεδρος της Κύπρου).
 • Με το κόστος 1 Rafale θα είχαμε 600 κλίνες ΜΕΘ. Η παρατήρηση είναι οικονομικά άκυρη (γιατί προφανώς τις ΜΕΘ δεν αρκεί απλά να τις αγοράσεις) αλλά ας πούμε πως ισχύει. Δεν ξέρω πόσες ΜΕΘ έχει η Ουκρανία, αλλά σε λίγο ξέρω πως δεν θα υπάρχει σαν ανεξάρτητη χώρα.

Αλήθεια τι έχουν να πουν όλοι αυτοί τώρα;

Επίσης όλοι αυτοί οι φιλειρηνιστές πότε θα κάνουν πορεία στη Ρωσική πρεσβεία να φωνάξουν Φονιάδες των Λαών Ρώσοι; Δεν τους είδαμε ούτε το 2008 με την Ρωσική εισβολή στη Γεωργία ούτε το 2014 με τη Ρωσική εισβολή στην Κριμαία της Ουκρανίας. Βέβαια δεν τους είδαμε ούτε όταν η Τουρκία εισέβαλε τόσες φορές στην Συρία και ούτε όταν το Αζερμπαϊτζάν σε συνεργασία με την Τουρκία εισέβαλε το 2021 στην Αρμενία. Τουλάχιστον ξέρουμε ποιων τα συμφέροντα προασπίζουν.

Δυστυχώς όπως ανέφεραν τόσο Αμερικάνοι όσο και Έλληνες διπλωμάτες ο κίνδυνος η Τουρκία να κάνει κάτι παρόμοιο ενάντια στην Ελλάδα και στην Κύπρο είναι μεγάλος και όπως το 2020 κανείς Ευρωπαίος ή Αμερικάνος δεν θα τολμήσει εναντιωθεί στον Ερντογάν.

Αν υποθέσουμε ότι οι Έλληνες θέλουμε να μάθουμε από ότι γίνεται αυτές τις ημέρες στην Ουκρανία τότε θα έπρεπε:

 • Να αποκτήσουμε Εθνικό φρόνημα και να γίνουμε ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ
 • Να στείλουμε τα παιδιά μας να υπηρετήσουν στο στρατό και σε μάχιμα καθήκοντα και όχι να κοιτάμε την λούφα και την θητεία στα σύνορα Ψυχικού-Χολαργού.
 • Να ισχυροποιήσουμε τον Ελληνικό Στρατό με επιπλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα όπως σύγχρονα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ), Συστήματα Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικού πολέμου, Φορτηγά Γενικών Μεταφορών, Ελικόπτερα Γενικών Μεταφορών και να αποσύρουμε την αρχαιολογία
 • Να εξοπλίσουμε τον στρατιώτη πεζικού με σύγχρονο οπλισμό και εξοπλισμό (αντιβαλλιστικές πλάτες, ατομικό κιτ Α’ Βοηθειών τραυμάτων μάχης, σκοπευτικά επί όπλων κ.α.)
 • Να επιμείνουμε στην αύξηση της ρεαλιστικής εκπαίδευσης των στελεχών, στρατεύσιμων θητείας αλλά και της εφεδρείας διότι πολύς ιδρώτας στην εκπαίδευση έχει σαν αποτέλεσμα λιγότερο αίμα στην μάχη
 • Να αγκαλιάσουμε το στρατό και όχι να τον θεωρούμε εχθρό μας

Όταν τα κάνουμε αυτά τότε και μόνο τότε θα πετύχουμε να διαφυλάξουμε την ειρήνη, τη δημοκρατία και τη εδαφική μας ακεραιότητα, με ή και χωρίς συμμάχους. Η εναλλακτική είναι να πάθουμε ότι έπαθε και παθαίνει η Ουκρανία. Η απόφαση είναι δική μας.

Θ.Σ. Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *