Κατεστραμμένες Εκκλησίες

Το φετινό Πάσχα των Καθολικών σημαδεύτηκε από την καταστροφή της εκκλησίας της Παναγίας των Παρισίων, ένα αριστούργημα της γοτθικής τέχνης με ιστορία περίπου 9 αιώνων. Δυστυχώς αυτό το μνημείο καταστράφηκε από μια πυρκαγιά, τα αίτια της οποίας ακόμα διερευνώνται.

Όμως υπάρχει κατι που με απασχολεί πολύ σε αυτή την υπόθεση. Χιλιάδες κόσμος έσπευσε να προσφέρει χρήματα για την αναστήλωση της εκκλησίας και δεκάδες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί έτρεξαν να προσφέρουν βοήθεια στη Γαλλική κυβέρνηση. Δεν είναι αυτό το κακό!

Τα κακό είναι γιατί δεν έχουν γίνει ανάλογες κινήσεις στο παρελθόν όταν έχουν γίνει τόσες καταστροφές σε χριστιανικούς ναούς και όχι μόνο δεν έχουν γίνει κινήσεις αλλά έχουν αποκρυφτεί.

Έτσι παραμένοντας στην Γαλλία γιατί δεν έχει μαθευτεί ότι το 2018 στην Γαλλία 130 εκκλησίες είτε καταστράφηκαν πλήρως είτε είχαν μεγάλες υλικές ζημιές από εμπρησμούς που αποδίδονται σε μουσουλμάνους λαθρομετανάστες κυρίως από Μαρόκο και Αλγερία και από το κίνημα Femen. Μάλιστα αρκετές από τις εν λόγω εκκλησίες λεηλατήθηκαν ενώ μόνο πρόσφατα πηγές της Γαλλικής αστυνομίας αναφέρουν τα εν λόγω περιστατικά. Γιατί για αυτούς τους 130 ναούς, πολύ εκ των οποίων ήταν 200 -300 και 400 ετών, δεν έγινε κάποια ενημέρωση από το ΜΜΕ;

Όμως η καταστροφή χριστιανικών ναών δεν είναι κάτι το άγνωστο σε εμάς τους Ορθόδοξους. Να θυμίσουμε στο αναγνωστικό κοινό ότι:

  • Στην Μικρά Ασία, στην Ανατολική Θράκη και στον Πόντο πάνω από 1500 εκκλησίες και μοναστήρια έχουν βεβηλωθεί και καταστραφεί από τους Τούρκους. Ανάμεσά τους εκκλησίες του 8ου, 9ου και 10ου αιώνα αρκετές εκ των οποίων έχουν και μεγάλη ιστορική σημασία. Τοιχογραφίες έχουν ασβεστωθεί, σταυροί και εικόνες έχουν πουληθεί σε μεγάλους οίκους του εξωτερικού, εκκλησίες έχουν κατεδαφιστεί ή έχουν πυρποληθεί ή έχουν γίνει στάβλοι.
  • Στην Κύπρο από το 1974 μέχρι και σήμερα 520 εκκλησιαστικά οικήματα (μοναστήρια, ναοί, νεκροταφεία κ.α.) έχουν βεβηλωθεί από τον Τούρκο κατακτητή. Τα περισσότερα έχουν γκρεμιστεί από μπουλντόζες, άλλα έχουν γίνει ποιμνιοστάσια και στάβλοι, άλλα έχουν γίνει πολυβολεία, ενώ άλλα έχουν μετατραπεί σε δημόσιες τουαλέτες. Χιλιάδες ιστορικά κειμήλια έχουν πουληθεί από τους Τούρκους σε διεθνείς οίκους δημοπρασιών σε Βρετανία, Ελβετία και ΗΠΑ. Να τονίσουμε ότι  τα περισσότερα από αυτά τα χριστιανικά οικήματα είναι ηλικίας άνω των 500 ετών.
  • Όμως ας μην ξεχνάμε τους αδερφούς Σέρβους του Κοσόβου. Στο Κόσοβο αυτή τη στιγμή περί τις 170 εκκλησίες και μοναστήρια έχουν λεηλατηθεί, καταστραφεί, κατεδαφιστεί ή πυρποληθεί από τους Αλβανούς. Οι περισσότερες εκκλησίες είναι του 10ου, 11ου και 12 αιώνα. Μάλιστα αρκετές έχουν μετατραπεί σε δημόσια αφοδευτήρια ενώ οι Αλβανοί έχουν «καθήκον» να πηγαίνουν να ουρούν και να αφοδεύουν στις Ορθόδοξες εκκλησίες.
  • Τέλος στο θέμα ανθρωπισμού να σημειώσουμε ότι εκατοντάδες νεκροταφεία Ορθοδόξων Χριστιανών σε Βόρεια Ήπειρο, Κόσοβο, Μικρά Ασία, Ανατολική Θράκη, Πόντο και Κύπρο έχουν λεηλατηθεί ή καταστραφεί και τα οστά έχουν διασκορπιστεί.

Για όλα αυτά όμως δεν έχουμε καμία αντίδραση από τη Ευρωπαϊκή Ένωση ή τα Ηνωμένα Έθνη. Γιατί αυτός ο ρατσισμός; Δεν είναι τα χριστιανικά θρησκευτικά οικοδομήματα και πολιτιστική κληρονομιά της θρησκείας ενός λάου σημαντικά για τη διάσωσή τους;

Έτσι δυστυχώς καταλήγω ότι ίσως ο μόνος λόγος που η Παναγία των Παρισίων έλαβε τόση δημοσιότητα ήταν λόγω τουρισμού κάτι που με λυπεί πάρα πολύ.

Θ. Σ., Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *