Θέμα Ναρκωτικών

      No Comments on Θέμα Ναρκωτικών

Πρόσφατα έγινα δέκτης ενός περιοδικού από ένα σύλλογο πρώην τοξικομανών. Έτσι βάση αυτού θα ήθελα να δούμε ένα σημαντικό πρόβλημα που μαστίζει την κοινωνία μας.
Η χρήση ναρκωτικών ξεκινά από την αρχαιότητα όπως βλέπουμε την Πυθία στην Αρχαία Ελλάδα, στην Αρχαία Βαβυλώνα και στην Κίνα.

Τον 19ο αιώνα τα ναρκωτικά πλέον συμπεριέλαβαν και τα οποιούχα και πλέον αποτέλεσαν το πιο επικερδή τρόπο πλουτισμού. Πλεόν η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία μονοπωλούσαν το εμπόριο οποιούχων. Δεν είναι τυχαίοι οι πόλεμοι του όπιου με την Κίνα όπως και η κατάληψη της Ινδοκίνας (πλούσιας σε οποιούχα) από την Γαλλία και η εισβολή των Βρετανών στο Αφγανιστάν.

Σήμερα το εμπόριο ναρκωτικών είναι μια πολύ επικερδής μπίζνα αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ. Πάρα πολλές χώρες στηρίζουν εκεί την οικονομία τους όπως το Αφγανιστάν, η Αλβανία, η Τουρκία, η Βενεζουέλα, το Μεξικό, η Κολομβία και πολλές άλλες.

Όλες οι κινήσεις έχουν να κάνουν καθαρά με την μείωση της προώθησης των ναρκωτικών, έτσι κοιτάμε να κτυπήσουμε τους μεγαλέμπορους ναρκωτικών και το δίκτυο διανομής τους. Όμως έχουμε αποτέλεσμα; Η απάντηση είναι ότι σύμφωνα με τους Αμερικάνους οι όλες οι κινήσεις που πραγματοποιούνται παγκοσμίως επιφέρουν ζημιές μόνο στο 5-6% της διανομής των ναρκωτικών. Δηλαδή ένα αμελητέο ποσοστό. Γιατί αυτό; Φυσικά διότι όπως είπαμε είναι μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και οι περισσότεροι δεν θέλουν να κοντραριστούν. Είναι τυχαίο ότι:

• Είναι κοινό γεγονός ότι με την εισβολή στο Αφγανιστάν των Συμμάχων η παραγωγή του όπιου αυξήθηκε κατά 650% μόνο τα 3 πρώτα χρόνια;
• Είναι τυχαίο ότι όλοι γνωρίζουν ότι το 45% του Αλβανικού ΑΕΠ στηρίζεται στη παραγωγή ινδικής κάνναβης αλλά κανένας Ευρωπαίος δεν επιβάλει εμπάργκο ή αντίποινα στην Αλβανία;
• Γιατί δεν υπάρχουν κυρώσεις στην Ολλανδία που προμηθεύει το 100% σε ναρκωτικά χάπια την Ευρώπη με κύριο το ecstasy, το LSD αλλά τελευταία και τη μεθαφεταμίνη;
• Είναι τυχαίο ότι στην Ελλάδα όλοι γνωρίζουν ότι στην Κρήτη, στην Ηλεία και στη Μεσσηνία υπάρχει τεράστια παραγωγή ινδικής κάνναβης και οι επιχειρήσεις είναι ελάχιστες και με μικρά αποτελέσματα;
• Είναι τυχαίο ότι το σκάνδαλο Noor ή η σύλληψη του κύριο Λάκη Λαζόπουλου με 30 κιλά κοκαΐνης αποκρύφτηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα Ελληνικά ΜΜΕ;
• Γιατί πλέον στο Hollywood βλέπουμε να είναι πιο ελαστικοί στη προβολή χρήσης ναρκωτικών;

Όμως αν θέλουμε να χτυπήσουμε τα ναρκωτικά πρέπει να επικεντρωθούμε σε 3 σημεία:

1. Να κτυπήσουμε την ζήτηση. Οι Ολλανδοί θεώρησαν ότι με την αποποινικοποίηση της κάνναβης θα μείωναν την ζήτηση των ναρκωτικών. Τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς τα αντίθετα με αύξηση των χρηστών κάνναβης ενώ υπήρξε και αύξηση των νέων που δοκίμαζαν πιο σκληρά ναρκωτικά. Στον αντίποδα η Κίνα για να αποτρέψει νέους να δοκιμάσουν ναρκωτικά συχνά εκτελεί δημόσια τοξικομανείς και εμπόρους ναρκωτικών. Πάλι όμως είναι αναποτελεσματικό μέτρο. Έτσι πρέπει να ξεκινήσει μια γερή καμπάνια στα σχολεία να ενημερωθεί ο κόσμος και να τρομοκρατηθεί ο κόσμος έτσι ώστε να αποφύγει τη χρήση των ναρκωτικών. Αυτό γίνεται σε μεγάλο βαθμό στην Ιαπωνία. Σε αυτό πρέπει να γίνει μια ειδική καμπάνια από ειδικούς ψυχολόγους έτσι ώστε στα ΜΜΕ και στα σχολεία να γίνει ενημέρωση για τα προβλήματα όπως προσπαθούμε να κάνουμε και με το κάπνισμα.

2. Να αλλάξουμε την στάση των χρηστών προκειμένου να απ’ εξαρτηθούν. Η τακτική κοινωνικής απομόνωσης των τοξικομανών έχει δείξει ότι δεν είναι αποτελεσματική. Η Ελλάδα μέσω του ΟΚΑΝΑ είναι από τις λίγες χώρες παγκοσμίως που παρέχει βοήθεια σε τοξικομανείς να απ’ εξαρτηθούν. Τα ποσοστά δε είναι μεγάλα και κυμαίνονται στο 35-40% των τοξικομανών. Έστω και αυτό είναι μια μικρή νίκη. Στις ΗΠΑ στην Αγγλία και στην Γερμανία η απεξάρτηση είναι μόνο για τους πλούσιους σε ιδιωτικές και πανάκριβες κλινικές. Το κράτος δεν ασχολείται με τους πολίτες. Όμως το ΟΚΑΝΑ τα τελευταία χρόνια με την μόνιμη δικαιολογία «δεν υπάρχουν χρήματα» έχει δει τα κονδύλια να μειώνονται. Αν όμως αυξήσουμε τα κονδύλια, τις δομές και επενδύσουμε στο προσωπικό, σύμφωνα με μελέτες, θα μπορέσουμε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα του προγράμματος στο 45-50%.

3. Να εντάξουμε πρώην τοξικομανείς στην κοινωνία. Αυτό το 35-40% των τοξικομανών που θα καθαρίσει έχει ένα ακόμα Γολγοθά : την κοινωνία μας. Με άσχημους χαρακτηρισμούς η οικογένεια και η οικογένεια τους περιθωριοποιούν. Οι περισσότεροι δεν μπορούν να βρουν μια εργασία και αν βρουν θα είναι δουλειά του ποδαριού. Επίσης υπάρχει ο ρατσισμός που ο κόσμος δεν τους θέλει. Έτσι αποτέλεσμα αυτού είναι ότι αρκετοί αντιμετωπίζοντας κατάθλιψη επιστρέφουν στο καταστροφικό κόσμο των ναρκωτικών. Πάλι εδώ το κράτος πρέπει να βοηθήσει τους πρώην τοξικομανείς να ορθοποδήσουν επαγγελματικά μέσω ΟΑΕΔ ή μέσω εργασίας με σύμβαση στο δημόσιο. Επίσης να γίνει ενημέρωση μέσω σχολείων για την αποδοχή των πρώην τοξικομανών. Έτσι θα αυξήσουμε τα ποσοστά των πρώην τοξικομανών που θα παραμείνουν καθαροί.
Κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι το χρόνο χάνονται λόγω της χρήσης ναρκωτικών. Ακόμα και ελαφρά ναρκωτικά όπως η ινδική κάνναβη βάση μελετών (πχ John Hopkins University) οδηγεί σε πιο βαριά ναρκωτικά. Επίσης στο εμπόριο ναρκωτικών επίσης χιλιάδες άτομα δολοφονούνται σε πολέμους συμμοριών για την επικράτηση στο εμπόριο θανάτου. Μόνο στο Μεξικό τη τελευταία δεκαετία πάνω από 27.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί λόγω του πολέμου συμμοριών εμπορίας ναρκωτικών.

Πρέπει όλοι να δούμε τα ναρκωτικά ως την απειλή της κοινωνίας μας όπως άλλωστε αντιμετωπίζουμε τη τρομοκρατία.

Το πιο σημαντικό είναι να κτυπήσουμε την ζήτηση άρα να διδάξουμε στους νέους τα προβλήματα και τους κινδύνους των ναρκωτικών και να βοηθήσουμε τους τοξικομανείς να καθαρίσουν όπως και να απαιτήσουμε από το κράτος την ενίσχυση του ΟΚΑΝΑ.

Θ. Σ., Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων 

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *