Η “αδικαιολόγητη” συμπεριφορά των ΥΑΤ στις Πρέσπες

Κάθε αστυνομική δύναμη του κόσμου χωρίζεται σε 4 ξεχωριστούς τομείς:

 1. Πρόληψη: αποτελείται από την ένστολη αστυνομία που με πεζές και εποχούμενες (επί οχημάτων) περιπολίες προσπαθεί να προλαμβάνει τα εγκλήματα και να προστατεύει του πολίτες από κακοποιά στοιχεία. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν στην Ελλάδα η Άμεση Δράση (περιπολικά, ομάδα ΔΙΑΣ, ομάδα Ζ), η Τροχαία και τα αστυνομικά τμήματα.
 2. Διερεύνηση. Αποτελείται από την ασφάλεια δηλαδή αστυνομικούς που διερευνούν εγκλήματα, προσπαθούν να τα διαλευκάνουν και να φέρουν ενώπιων της δικαιοσύνης τους κακοποιούς.
 3. Καταστολή: αποτελείται από ειδικές μονάδες με σκοπό την προστασία των πολιτών από βανδαλισμούς, ακραίες συμπεριφορές πολιτών και τέλος την εμπέδωση του νόμου και της τάξης. Στην Ελλάδα υπάρχουν 2 μονάδες η ΥΑΤ και η ΥΜΕΤ που θα εξετάσουμε αργότερα.
 4. Ειδικές Υπηρεσίες. Αποτελούνται από ειδικές υπηρεσίες που ενεργούν επικουρικά με σκοπό την αντιμετώπιση ειδικών περιστατικών. Εδώ ανήκουν η ΕΚΑΜ (Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα), το ΤΕΕΜ (Τμήμα Εξουδετερώσεως Εκρηκτικών Μηχανισμών), η Ομάδα Κ-9 με τα σκυλιά κ.α.

Στο παρόν άρθρο θα μιλήσουμε για τη Καταστολή που αποτελεί τη μεγάλη ντροπή του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας όπως θα δούμε παρακάτω και βάση των πρόσφατων αισχών που διαδραματίστηκαν τα συλλαλητήρια της 16 και 17 Ιουνίου για το «Μακεδονικό» ζήτημα.

Οι μονάδες καταστολής ξεκίνησαν στις ΗΠΑ την δεκαετία του 1960 λόγω των αυξανόμενων περιστατικών εξεγέρσεων πολιτών λόγω του πολέμου του Βιετνάμ. Στην Ελλάδα οι πρώτες μονάδες καταστολής εμφανίστηκαν με την μεταπολίτευση το 1976 (σ.σ. ο Γεώργιος Παπαδόπουλος είχε αρνηθεί τη δημιουργία μια τέτοιας μονάδας στην Αστυνομία).  Η μονάδα που δημιουργήθηκε άνηκε στην Αστυνομία Πόλεων και ονομάστηκε ΜΑΤ (Μονάδα Αποκατάστασης Τάξης), δύναμης 150 αστυνομικών,  ενώ οι αξιωματικοί που την στελέχωσαν είχαν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ και είχαν εξοπλιστεί με σύγχρονο για την εποχή υλικό. Αποστολή τους ήταν ο έλεγχός και καταστολή των αστικών ταραχών. Την δεκαετία του 1980 και λόγω της αύξησης της βίας στα γήπεδα ο αριθμός της ΜΑΤ αυξήθηκε στα 500 περίπου άτομα ενώ τη δεκαετία του 1990 αναβαθμίστηκε σε Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ) με διακριτικό τον Ήλιο της Βεργίνας. Την ίδια περίοδο ιδρύθηκε και η ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης) για παροχή ασφάλειας στα γήπεδα και σε ευπαθείς στόχους. Με τον καιρό οι δυο μονάδες ανέλαβαν το ίδιο έργο καταστολής. Οι διαφορές τους είναι ότι :

 • ΥΜΕΤ: φέρει μπλε στολές και είναι οι πρώτοι που αποκλείουν περιοχές. Μόλις ξεκινήσουν τα επεισόδια δίνουν χώρο στην ΥΑΤ. Επίσης οι αστυνομικοί της ΥΜΕΤ εκτελούν και περιπολίες αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας.
 • ΥΑΤ φέρει χακί στολές και επεμβαίνουν όταν η ΥΜΕΤ δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Ουσιαστικά αυτοί ρίχνουν το ξύλο. Επίσης καθημερινά βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Αθήνας όπου απλά κάθονται και δεν προβαίνουν στην παραμικρή κίνηση καταστολής της εγκληματικότητας (καφές, τάβλι, τσιγάρο να περάσει το 8ωρο).

Την παρούσα στιγμή στην Αθήνα υπηρετούν περίπου 2300 αστυνομικοί (1200 στην ΥΜΕΤ και 1100 στην ΥΑΤ) ενώ υπάρχει αντίστοιχη ΥΑΤ στη Θεσσαλονίκη. Κάθε νομός έχει μια δύναμη 30 αστυνομικών για καταστολή που υπηρετούν σε διάφορες υπηρεσίες και ενεργοποιούνται σαν ομάδα όποτε απαιτηθεί, ότι συμβαίνει δηλαδή και σε όλες τις αστυνομικές δυνάμεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Λόγω της φύσης της αποστολής η ΥΜΕΤ ουσιαστικά δεν επεμβαίνει τόσο δυναμικά στις διαδηλώσεις και υπάρχουν ελάχιστα περιστατικά υπέρμετρης βίας από το προσωπικό της. Μάλιστα αστυνομικοί της ΥΜΕΤ που έχουν προβεί σε παραπτώματα έχουν αντιμετωπίσει ποινές.

Το ίδιο όμως δεν ισχύει για την ΥΑΤ. Η ΥΑΤ πλέον αποτελεί κράτος εν κράτη στην αστυνομία και απολαμβάνει ένα ειδικό καθεστώς ατιμωρησίας. Έτσι έχουμε παρατηρήσει πολλά περιστατικά υπέρμετρης βίας όχι ενάντια σε ταραξίες αλλά και σε απλούς πολίτες. Μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο θα σας δείξει ότι οι αστυνομικοί της ΥΑΤ είναι απλά σαδιστές. Έτσι ενδεικτικά και μόνο θα αναφερθούν παραδείγματα που έχουν καταγγελθεί από στελέχη και συνδικαλιστές της Ελληνικής Αστυνομίας:

 • Αρκετές φορές αστυνομικοί της ΥΑΤ έχουν καταστρέψει ιδιωτικές περιουσίες άνευ αιτίας. Μάλιστα πολύ καλό παράδειγμα έγινε μπροστά στην κάμερα όταν αστυνομικός της ΥΑΤ στην Κω κατέστρεψε χωρίς λόγο ένα μηχανάκι ενός πολίτη που έκανε το λάθος να το παρκάρει μπροστά στο σπίτι του. Ο αστυνομικός ουδέποτε τιμωρήθηκε!!!
 • Έχουν προβεί σε αλόγιστη χρήση βίας σε τέτοιο βαθμό που ο αριθμός των τραυματιών πολιτών είναι υπερβολικά μεγάλος  βάση των διεθνών στάνταρ. Μάλιστα πολλές φορές έχουν επιτεθεί άνευ αιτίας πρώτοι ενάντια σε φιλήσυχες διαδηλώσεις (όπως είδαμε στις Πρέσπες αυτό το Σαββατοκύριακο). Από το μένος τους δεν έχουν γλυτώσει ηλικιωμένοι, παιδιά, τουρίστες ακόμα και ένστολοι αστυνομικοί!!! Μάλιστα σε επεισόδια γνωρίζω 2 περιπτώσεις φίλων μου αστυνομικών που ενώ ήταν ένστολοι δέχτηκαν επίθεση από την ΥΑΤ και ο ένας τραυματίστηκε. Την ίδια στιγμή έχουν γίνει χιλιάδες καταγγελίες από ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό που έχουν δεχτεί επίθεση από την ΥΑΤ ενώ παρέχουν Α’ Βοήθειες σε τραυματίες, μια πράξη που προστατεύει η Ελληνική νομοθεσία και η κουλτούρα του Έλληνα. Την ίδια στιγμή ο αριθμός συλληφθέντων είναι αρκετά μικρός βάση διεθνών στάνταρ που δείχνει ότι η ΥΑΤ δεν θέλει να συλλάβει αλλά απλά να δείρει κόσμο!!!
 • Κάνουν αθρόα χρήση χημικών που βάση Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας έχουν απαγορευτεί από όλη την Ευρώπη λόγω της επικινδυνότητας που έχουν για την δημόσια υγεία. Η Ελλάδα είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ χώρα στην Ευρώπη που ακόμα χρησιμοποιεί τα εν λόγω χημικά που μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και το θάνατο ειδικά σε ανήλικους, άτομα με καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα και ηλικιωμένους. Η ΥΑΤ όμως χωρίς δισταγμό έχει ρίξει αρκετές φορές χημικά μέσα σε κλειστούς χώρους όπως στο μετρό με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων υγείας σε δεκάδες πολίτες.
 • Δεν δείχνουν πουθενά σεβασμό. Ένα προσωπικό παράδειγμα: Στο Μνημείο του Αγνώστου στρατιώτη όταν περνάει η αλλαγή φρουράς των Ευζώνων πρέπει ΟΛΟΙ οι ένστολοι να σταθούν προσοχή και χαιρετίσουν στρατιωτικά. Έτσι μια φορά είχαμε πάει κάποιους ξένους στρατιωτικούς στο Σύνταγμα για περιήγηση. Την ώρα που περνούσε η αλλαγή φρουράς οι παρόντες αστυνομικοί και εμείς (Έλληνες και ξένοι στρατιωτικοί) σταθήκαμε προσοχή και χαιρετίσαμε στρατιωτικά. Οι αστυνομικοί της ΥΑΤ απλά παρακολουθούσαν. Όταν τους έγινε από εμάς παρατήρηση, μόνο που δεν μας δείρανε παρόλο που ήμασταν ένστολοι. Κατέβηκαν και ήθελαν να το παίξουν μάγκες!!!

Έτσι αφού μιλήσαμε για το ιστορικό της ΥΑΤ και το πλούσιο βιογραφικό τους ας μιλήσουμε για το τι έγινε το Σαββατοκύριακο 16-17 Ιουνίου που η Ελλάδα παρέδωσε την Μακεδονία (αν είχε πωληθεί θα είχαμε αντίτιμο, και σίγουρα όχι τη μεταχειρισμένη γραβάτα του κυρίου Ζάεφ).

Το Σάββατο 16 Ιουνίου χιλιάδες Έλληνες πολίτες ασκήσαμε το δημοκρατικό μας δικαίωμα βάση του Ελληνικού Συντάγματος να διαμαρτυρηθούμε ΕΙΡΗΝΙΚΑ ενάντια στην εκχώρηση της Μακεδονίας στην ΠΓΔΜ. Κάποιοι πήγαν να ξεκινήσουν επεισόδια τα οποία όμως με παρέμβαση των πολιτών σταμάτησαν. Μάλιστα κάποιοι πολίτες και 2 συνάδερφοι έπιασαν 2 ταραξίες τους οποίους παρέδωσαν και στην αστυνομία. Καθ όλη τη διάρκεια πλην των συνθημάτων δεν έγινε καμία έκνομη ενέργεια. Ξαφνικά όμως η ΥΑΤ ανέλαβε δράση και ξεκίνησαν τα χημικά και το ξύλο. Ακόμα και στο μετρό έριξαν χημικά προκαλώντας προβλήματα υγείας σε πολλούς ενώ δεν δίστασαν μάλιστα να χειροδικήσουν πάνω σε γριές, γέρους, και μικρά ανήλικα παιδιά που δεν έκαναν τίποτε παράνομο.

Την επομένη 17 Ιουνίου στις Πρέσπες είδαμε την ΥΑΤ να αναλαμβάνει καθήκοντα καταστολής σε τέτοιο βαθμό που και οι μονάδες καταστολής των SS θα ζήλευαν. Έτσι αν και δεν ήμουν παρόν έμαθα όχι μόνο από τα ΜΜΕ αλλά και από συναδέρφους το τι έγινε. Η ΥΑΤ χωρίς κανένα λόγω επιτέθηκε και χτύπησε κόσμο που διαδήλωνε ειρηνικά. Ανάμεσα στο κόσμο που κτυπήθηκε υπήρξαν ηλικιωμένοι και παιδιά. Δεν δίστασαν να χτυπήσουν άτομα που δήλωσαν την ιδιότητά τους ως αστυνομικοί και ως στρατιωτικοί. Κτύπησαν ακόμα και άτομο που προσπαθούσε να προσφέρει α’ βοήθειες σε τραυματία. Ουσιαστικά δεν μιλάμε για αστυνομικούς αλλά για μπράβους!!!

Όμως γιατί αυτό; Θα σας απαντήσω:

 • Η ΥΑΤ αποτελεί τη πιο βυσματική μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας μετά την προστασία επισήμων. Την παρούσα στιγμή είναι η πιο καλοπληρωμένη υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. με ειδικό επίδομα, επίδομα επικινδυνότητας και πολλά οδοιπορικά. Έτσι ένας αστυνομικός της ΥΑΤ λαμβάνει τουλάχιστον €200 παραπάνω από ένα πυροτεχνουργό ή ένα αστυνομικό της ΕΚΑΜ και περίπου € 350 ευρώ παραπάνω από ένα αστυνομικό της Άμεσης Δράσης που διακινδυνεύει καθημερινά την ζωή του.
 • Οι πραγματικές ανάγκες για καταστολή στην Αθήνα σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα αστυνόμευσης είναι 500 αστυνομικοί. Εμείς έχουμε 2300 ενώ την ίδια στιγμή έχουμε έλλειμμα 2000 αστυνομικών για τη στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων της Αττικής και των Υπηρεσιών Άμεσης Δράσης. Γιατί; Διότι ουσιαστικά δουλεύουν 30 μέρες το χρόνο και σίγουρα έχουν στατιστικά λιγότερους κινδύνους από ένα αστυνομικό της Άμεσης Δράσης. Συγχρόνως είναι και ένας χώρος ψήφων για την κυβέρνηση.
 • Είναι η μοναδική μονάδα καταστολής ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ που δεν εκτελεί καθήκοντα αστυνόμευσης. Σε όλες τις χώρες οι αστυνομικοί σε μονάδες καταστολής κάνουν εκπαίδευση 2-3 μέρες το μήνα και εκτελούν την αποστολή τους όταν κληθούν. Το υπόλοιπο διάστημα εκτελούν περιπολίες. Στην Ελλάδα όχι. Αν ναι υπάρχουν οι κλούβες σε Εξάρχεια, Βουλή, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Από τα 20 άτομα κάθε διμοιρίας έχουν έξω από τη κλούβα 2 σκοπούς και οι άλλοι παίζουν τάβλι. Ποτέ δεν βγάζουν ένα ζεύγος να εκτελέσει μια περιπολία.
 • Έχουν ειδικά από το 2015, ένα ειδικό καθεστώς ατιμωρησίας που κανείς δεν τους λέει τίποτε. Έτσι έχουμε δει αστυνομικούς να καταδικάζονται για παράβαση καθήκοντος αλλά ποτέ δεν έγινε έστω μια ΕΔΕ για τον υπερβολικό αριθμό τραυματιών σε επεισόδια. Δεν υπήρξε ποινολόγιο για κανένα αστυνομικό της ΥΑΤ και ποτέ δεν διώχτηκε κανένας αξιωματικός τους για χρήση βίας.

Βέβαια οι μαγκιές είναι όπου τους παίρνει. Βαράνε αβέρτα άοπλους και ειρηνικούς διαδηλωτές. Όμως στα Εξάρχεια τρώνε αβέρτα ξύλο και τρέχουν σαν λαγοί. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν υπήρχε η Ομάδα ΔΕΛΤΑ με δύναμη 100 αστυνομικών κατάφερε να επιβάλει την τάξη στα Εξάρχεια κάτι που η ΥΑΤ των 1100 αστυνομικών δεν κατάφερε. Με την κατάργηση της ΔΕΛΤΑ από τον κύριο Τόσκα (διότι κακά τα ψέματα έπιασαν πολλά καλόπαιδα του ΣΥΡΙΖΑ) η ΥΑΤ επανήλθε στο προσκήνιο και η βία στα Εξάρχεια έφτασε ξανά στα ύψη ενώ δεν μπορούν να πιάσουν τους ταραξίες του Ρουβίκωνα (ουπς είναι δικά μας παιδιά σύμφωνα με τον πρόεδρο της βουλής κ Βούτση).

Έτσι έχοντας κερδίσει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά από τον υπουργό κύριο Τόσκα την ατιμωρησία και τους καλούς μισθούς γιατί να μην δείξουν τη ζέση να τους υπερασπιστούν και να ενεργήσουν σαν πραιτοριανή φρουρά;

Αποτέλεσμα είναι ότι για 1100 άτομα που ενεργούν με τους νόμους της ζούγκλας αμαυρώνεται ένα σώμα 40.000 αστυνομικών που λειτουργούν ευσυνείδητα. Δεν είναι τυχαίο ότι κύριο μέλημα των συνδικαλιστών της αστυνομίας είναι η κατάργηση της ΥΑΤ κάτι που πήγε να γίνει με υπουργό τον κύριο Πανούση και κόλλησε από το ΣΥΡΙΖΑ.

Για μένα πρέπει αύριο το πρωί να παραιτηθούν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ Τόσκας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ Τσουβαλάς, ο διοικητής και οι αξιωματικοί της ΥΑΤ. Βέβαια είναι ουτοπικό διότι δεν έχουν το σθένος να πράξουν το αυτονόητο. Βλέπεται έχουμε πλέον «δημοκρατία» και «ελευθερία λόγου» αρκεί βέβαια να ταυτιζόμαστε με τις ιδέες του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι για άλλη μια φορά ζητούμε την άμεση κατάργηση της ΥΑΤ και διάθεσή του προσωπικού της στα Αστυνομικά Τμήματα. Το έργο της καταστολής να πέσει σε 500 αστυνομικούς της ΥΜΕΤ συνεπικουρούμενους από την ανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ με 100 αστυνομικούς. Οι εν λόγω 600 αστυνομικοί όταν δεν εκτελούν καθήκοντα καταστολής ή μέτρων μπορούν να συνδράμουν την άμεση δράση με πεζές και εποχούμενες περιπολίες. Την ίδια στιγμή οι υπόλοιποι 600 αστυνομικοί της ΥΜΕΤ να απασχοληθούν στην στατική φύλαξη στόχων (Βουλή – Υπουργεία – Πρεσβείες) αποδεσμεύοντας προσωπικό των Αστυνομικών Τμημάτων, αυξάνοντας τον αριθμό αστυνομικών στην πρόληψη.

Θ. Σ., Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων

Facebooktwitterpinterestinstagram

3 comments on “Η “αδικαιολόγητη” συμπεριφορά των ΥΑΤ στις Πρέσπες

 1. Ευάγγελος Ρήγας

  Καλημέρα κ. Αξιωματικέ,
  Επιτρέψτε μου να πω ότι το άρθρο σας έχει ανακρίβειες,σχετικά με τα παιδιά που υπηρετούν στην Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξεως.Αρχικά,λέτε ότι είναι σαδιστές Κια ότι χτυπάνε ανθρώπους χωρίς λόγο.Αυτά μέχρι πριν λίγα χρόνια τα λέγανε μόνο παρακρατικοί.Αφού λέτε ότι μια έρευνα στο διαδίκτυο θα μας πείσει,δείξτε 1 βίντεο που κάποιος χτυπιέται άδικα,χωρίς λόγο,χωρίς αφορμή!Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.Δεννλεω ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις,αλλά δεν είναι ο γενικός κανόνας.Στην Κω που αναφέρατε για φθορά σε μηχανάκι,πρέπει να ξέρετε ότι τις πρώτες κιόλας ώρες που οι διμοιρίες έφτασαν στο νησί,3 συνάδελφοι τραυματίστηκαν από κυνηγετικά όπλα!Ήταν εκεί με εντολή του αριστερού ελληνόφωνου κράτους,χωρίς την θέλησή τους,υπό άθλιες συνθήκες,σάκος του μποξ,αντικαθιστώντας τον δημοκρατικό διάλογο.Ένστολοι έχουν σίγουρα χτυπηθεί από άλλους αστυνομικούς,αλλά ούτε αυτοί άνευ λόγου.Για τα χημικά τα έχουμε όλοι πει,αλλά αυτό που δεν λέει κανείς είναι ότι τα ληγμένα χημικά δεν κάνουν την δουλειά τους καλά!Έχουν λοιπόν λιγότερη επίδραση.Στο Πισοδέρι συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα τύπου CS που χρησιμοποιούνται από αστυνομικούς στην Αγγλία,Αμερική,και άλλες χώρες με ισχυρή και σοβαρή αστυνομία.Μετά λέτε «Δεν σέβονται τίποτα».Εδώ θα σας παραπέμψω εγώ στο διαδίκτυο.Αν δείτε βίντεο από πορείες αναρχικών και γενικά από επεισόδια ανάμεσα σε παρακρατικούς και ΜΑΤ,θα δείτε τους άνδρες της ΥΑΤ που έχουν αυτοκόλλητα με το εθνόσημο ή την Ελληνική σημαία στο κράνος τους.Ίσως να είναι και η πιο πατριωτική μονάδα στην Ελληνική Αστυνομία.Φέτος στα επεισόδια στις 17 Νοέμβρη στην Θεσσαλονίκη,αστυνομικός της ΥΑΤ έσωσε σημαία από κάψιμο ενώ δίπλα έπεφταν μολότοφ!Για το περιστατικό στο μνημείο που λέτε δεν ξέρω,λογικά αν συνέβη υπήρχε εντολή να μην αφήσουν τις ασπίδες..Ας πάμε όμως τώρα στο Πισοδέρι συγκεκριμένα,Σίγουρα μια μαύρη σελίδα στην ελληνική ιστορία,και ΔΕΗ στην ιστορία της ΕΛ.ΑΣ. Η προδοσία της Μακεδονίας μας υπογράφεται με τους γυφτοσκοπιανούς.Σίγουρα πρέπει να υπάρχουν αστυνομικοί εκεί,αφού είναι παρόντες τόσα επίσημα πρόσωπα,από Ελλάδα και Σκόπια.Έγινα ΠΟΛΛΑ επιχειρησιακά λάθη.Αν το μπλόκο ήταν πιο χαμηλά,με περισσότερους αστυνομικούς,δεν θα γινόταν αυτό που έγινε.Ότι και αν λένε μερικοί ,κανείς δεν χτυπήθηκε χωρίς πρόκληση,τόσα βίντεο υπάρχουν,κανένα δεν δείχνει κάτι τέτοιο.Κουκουλοφόροι που μετά δήλωσαν «μάχιμοι εθνικιστές» και οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ,μαζί με κάποιους γυμνόστηθους και άλλους,πέταγαν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις,.Αποτέλεσμα,αφού έχουμε ανίκανη πολιτική και φυσική ηγεσία,ζητούνταν ενισχύσεις με παραπάνω διμοιρίες,ακόμα και από άνδρες της ΟΠΚΕ,που δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό!Ούτε μάσκες δεν έχουν!Έτσι δημιουργήθηκε ένα χάος.Οι διαδηλωτές πέρασαν το μπλόκο μέσα από το δάσος,και προσπάθησαν να φτάσουν στο σημείο που βρίσκονταν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών.Πείτε μου τώρα αν συνέβαινε αυτό τι θα γινόταν.Πως να μην γίνει χρήση δακρυγόνων??!!Σας το λέω και το υπογράφω ότι η επαφή σώμα με σώμα,θα είχε περισσότερους τραυματίες,και πολύ πιο σοβαρά(γιατί όλοι οι τραυματίες ήταν σχετικά ελαφρά τραυματισμένοι).Η αστυνομία βρέθηκε εκεί για να υπερασπιστεί την έννομη τάξη και τους θεσμούς του κράτους,όχι πολιτικά πρόσωπα,και έγινα σάκος του μποξ.Από που προέκυψαν οι 8 τραυματίες αστυνομικοί,αν έτσι όπως λένε όλοι τα πράγματα?!!?Επιβεβαιώνονται από το νοσοκομείο κιόλας…Και σε κάθε διαδήλωση αυτό συμβαίνει.Μιλανε όλοι για τους πολίτες που τραυματίστηκαν,αλλά όχι για τους αστυνομικούς!Εγώ προσεύχομαι όταν πρώτα ο Θεός φύγει ο Τσίπρας,να γίνει αναθεώρηση της ΥΑΤ.Να πάνε εκεί νέοι αστυνομικοί,και οι τωρινοί να πάνε στην φύλαξη ευπαθών στόχων.Τέλος,παραθέτω τις 2 ανακοινώσεις συνδικαλιστών μετά τα επεισόδια στο Πισοδέρι.Η μία είναι της ΕΑΥ Καστοριάς(μικρή δεν λέει τίποτα παραπάνωhttp://www.alphafm.gr/archives/167615),και η άλλη του προέδρου των Συνοριακών Φυλάκων,που είναι η πιο σημαντική.
  http://blueskytv.gr/2018/06/τι-λένε-οι-αστυνομικοί-συνοριοφύλακε/

  Reply
  1. admin Post author

   Χαίρεται, διάβασα με προσοχή τα σχόλιά σας για το άρθρο. Αρχικά θα ήθελα να σας διευκρινίσω ότι δικός μου σκοπός όπως και του εν λόγω BLOG είναι η ενημέρωση του κοινού με σκοπό να επικροτήσουμε τα καλά και να κτυπήσουμε τα λάθος κείμενα. Έτσι αν είχατε παρακολουθήσει τα άρθρα του smashpoint θα είχατε δει ότι πολλές φορές έχουμε τιμήσει την Ελληνική Αστυνομία για την δράση της, έχουμε καταδικάσει επιθέσεις ενάντια σε αστυνομικούς, έχουμε αναφερθεί στα προβλήματα της ΕΛ.ΑΣ. (κάτι που τα ΜΜΕ αποφεύγουν να κάνουν) όπως και έχουμε προτείνει πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις για την αστυνομία. Επίσης να σας αναφέρω ότι έχω αρκετούς φίλους στα Σώματα Ασφαλείας και γνωρίζω αρκετές καταστάσεις.
   Κατόπιν αυτών των διευκρινήσεων θα ήθελα να πάω στα σχόλια σας, όπου σχεδόν σε όλα διαφωνώ. Για να σας τεκμηριώσω τις απαντήσεις μου στα σχόλιά σας θα σας θυμίσω ότι ο ρόλος της αστυνομίας είναι να διαφυλάξει την έννομη τάξη, την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους. Δεν νομίζω να διαφωνεί κάποιος εκεί και μάλιστα έτσι αναφέρεται και στον Αστυνομικό Κανονισμό.
   Ας πάμε αρχικά στο επεισόδιο της Κω με τον αστυφύλακα της ΥΑΤ να σπάει ένα μηχανάκι. Αναφέρεστε ότι πιο πριν είχαν πυροβοληθεί κάποιοι συνάδερφοί σας. Το ότι πυροβολήθηκαν κάποιοι συνάδερφοί σας είναι απαράδεκτο και αντιλαμβάνομαι τον προβληματισμό των αστυνομικών.Όμως ήταν ο ιδιοκτήτης της μηχανής αυτός που πυροβόλησε; Η απάντηση είναι όχι. Άρα ο συνάδερφός σας γιατί να του σπάσει τη μηχανή; Για ποιο λόγο κατέστρεψε ξένη ιδιωτική περιουσία νομοταγή πολίτη; Γνωρίζετε αν αυτό το απλό μηχανάκι ήταν το μόνο μέσο να δουλέψει αυτός ο άνθρωπος; Άρα τι διαχωρίζει αυτό τον συνάδερφό σας από τους τραμπούκους των Εξαρχείων που σπάνε ξένες περιουσίες; Τίποτε απολύτως.
   Όσο αφορά στο Πισοδέρι δεν ήμουν παρόν. Όμως θα σας θέσω 4 ερωτήματα στα σχόλιά σας:
   • Ποιος ο λόγος του ζήλου σας να μην περάσει κανένας για τις Πρέσπες όταν το μέρος που υπογραφόταν η συμφωνία είναι τουλάχιστον 30 χλμ απόσταση; Από τα πλάνα βλέπουμε ότι δεν μπορούσαν από την αστυνομία να περάσουν οχήματα. Αν υπολογίσουμε ότι ο μέσος άνθρωπος σε 1 ώρα διανύει 4 χλμ τότε θα χρειάζονταν 7,5 ώρες περπάτημα για να πάνε εκεί. Άρα εκτός αν οι διαδηλωτές ήταν Κενυάτες μαραθωνοδρόμοι δεν υπήρχε κίνδυνος και όταν έφταναν οι επίσσημοι θα είχαν αποχωρεί ώρες πριν. Άρα ποίος ο λόγος να επιτεθείτε στο κόσμο;
   • Λέτε για συγκεκριμένα άτομα που προκαλούσαν και ξεκίνησαν επεισόδια. Τότε γιατί δεν τους συλλάβατε όπως έπρεπε; Τουναντίον καταπατήσατε το Σύνταγμα της Ελλάδος με το να διαλύσετε μια διαμαρτυρία πολιτών και κτυπήσατε ακόμα και παιδιά όπως είδαμε στα πλάνα των τηλεοράσεων.
   • Επίσης στα επεισόδια ήταν περί του 20 συναδέρφους μου μαζί με κάποιους αστυνομικούς εκτος υπηρεσίας. Έτσι θα σας μεταφέρω ότι ενώ υπήρξε τραυματίας πολίτης που κτυπήθηκε στο κεφάλι από αστυνομικό (που απαγορεύεται το κτύπημα στο κεφάλι με Ευρωπαική νομοθεσία), σε ημι-λιπόθυμη κατάσταση 2 αδέρφια (1 ΥΠΑΞ στο Στρατό και ο άλλος Αστυνόμος Α) του πρόσφεραν τις Α’ Βοήθειες μαζί με γιατρό. Τότε τους επιτέθηκαν οι συνάδερφοί σας και τους κτύπησαν ενώ είδαν τον αναίσθητο τραυματία, ο γιατρός δήλωσε την ιδιότητά του και ο αστυνόμος Α’ τους έδειξε την υπηρεσιακή του ταυτότητα. Κτύπησαν τον αναίσθητο τραυματία και τον γιατρό ενάντια σε κάθε ανθρώπινη αρχή. Κτύπησαν επίσης και αξιωματικό της αστυνομίας. Απλά κύριε μου ήθελαν να χτυπήσουν κόσμο. Αυτό δεν ονομάζεται σαδισμός; Δυστυχώς το έχω ξαναδεί το ίδιο να γίνεται και παλαιότερα.
   • Για το θέμα χρήσης της ΟΠΚΕ να σας αναφέρω ότι γνωρίζω τι ισχύει στην ΟΠΚΕ αλλά να σας πως είναι δυνατόν στο εξωτερικό μονάδες ΥΑΤ με λιγότερους αστυνομικού σαν μπορούν να επιβληθούν σε μεγαλύτερα πλήθη και όχι στην Ελλάδα. Επίσης πως στο παρελθόν η ΜΑΤ με 500-600 αστυνομικούς έκανε καλύτερη δουλεία ενάντια σε περισσότερους ταραξίες από ότι οι δυνάμεις της ΔΑΕΑ με 2300 αστυνομικούς;
   Λέτε ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών. Τι έκαναν όμως οι συνάδερφοί σας; Πέρυσι στο μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας που μίλησε ο Μίκης Θεοδωράκης δεν άνοιξε μύτη. Τι άλλαξε εφέτος; Η ηγεσία θα μου πείτε αλλά και η στάση σας. Αρχικά είχαν προηγηθεί επεισόδια στο Σύνταγμα πριν το συλλαλητήριο. Έτσι θα σας αναφέρω το εξής. Στις 16 Ιουνίου που είχε συγκέντρωση για τη Μακεδονία μαζί με 10 συναδέρφους ήμασταν μπροστά στη Μεγάλη Βρετάνια. Ένας διαδηλωτής επιτέθηκε σε μια διμοιρία της ΥΑΤ δίπλα στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Οι συνάδερφοί σας όχι μόνο δεν τον συνέλαβαν αλλά άρχισαν τα δακρυγόνα. Μάλιστα πέταξαν δακρυγόνα σε εμάς που ήμασταν 300 μέτρα από τα επεισόδια ενώ πέταξαν και μέσα στο Σταθμό του Μετρό κάτι που έχουν κάνει επανειλημμένα. Αποτέλεσμα ένας συνάδερφος που ερχόταν με το 11χρονο γιό του να δεχτεί τα δακρυγόνα και να μεταφέρει το αναίσθητο γιό του στο νοσοκομείο. Αυτό δεν είναι σαδισμός; Αυτό είναι ότι υπερασπίζεστε την Πατρίδα και έχετε ανησυχίες; Αφήνετε τους ταραξίες και ξεσπάτε σε νομοταγείς πολίτες διότι διαμαρτύρονται;
   Έτσι έγινε και στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα όπου μπορείτε να δείτε τις αναφορές τόσο από μένα (http://www.smashpoint.gr/guest-hour/%CE%B5%CE%B1%CE%BB%CF%89-%CE%B7-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%B1/)
   όσο και από την κυρία Σαράφη (http://www.smashpoint.gr/societyreflection/20-%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9/) . Επειδή είδα τα επεισόδια πως ξεκίνησαν μπορώ να σας πω ότι η στάση της ΥΑΤ δεν σας τιμά. Ουδεμία ενέργεια δεν έγινε για την σύλληψη των 20-30 ταραξιών. Άλλωστε τα είχατε βρει μαζί τους διότι είδαμε τους ταραξίες να βγαίνουν από το γκαράζ της Βουλής, τους είδαμε στο προαύλιο της βουλής και είδαμε ότι δεν έγινε καμία κίνηση σύλληψής τους. Τουναντίων αρχίσατε να πετάτε δακρυγόνα στο κόσμο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πανικός. Έτσι είδαμε άτομα πάνω στο πανικό τους να ποδοπατιούνται, ή να πηδάνε από το δρόμο κάτω στην είσοδο του Μετρό επί της πλατείας. Τόσο εγώ όσο και συνάδερφοί μου προσπαθούμε να επιβάλουμε μια τάξη στους πολίτες και να αποχωρήσομε συντεταγμένα για αποφυγή τραυματισμών ενώ δεχόμασταν συνεχώς δακρυγόνα από εσάς κάτι που δείχνει μένος και ανθρωποκτόνο πρόθεση βάση διεθνών προτύπων. Βέβαια οι συνάδερφοί σας μια χαρά ήταν, εμείς μεταφέραμε σε ημιλιποθυμη κατάσταση γέροντες, οικογενειάρχες και μικρά παιδιά προς την Ερμού. Ντροπή, μόνο αυτό έχω να πω. Και για αποφυγή παρεξηγήσεων οι ίδιοι οι συνάδερφοί σας, έβριζαν και κατέκριναν την στάση της ΥΑΤ.
   Το ότι φέρετε το Εθνόσημο δεν σας απαλλάσσει από τη συμπεριφορά σας αλλά φέροντας το εθνόσημο φέρετε τεράστια ευθύνη. Αλλά δεν είδα σεβασμό προς τα ιερά σύμβολά δηλαδή τον Εθνικό Ύμνο και την Σημαία. Έτσι ενώ ο κόσμος έψελνε τον Εθνικό Ύμνο εσείς ρίχνατε χημικά. Επίσης είχατε βάλει στόχο την σημαία του δολοφονηθέντος Κωνσταντίνου Κατσίφα, και έτσι όταν η σημαία ήταν δίπλα στην εξέδρα είδα ότι τα χημικά έπεφταν πάνω της. Έτσι τιμάτε την Σημαία και τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδος; Έτσι συγχαρητήρια και άξιος ο αστυνομικός που έσωσε την Σημαία στην Θεσσαλονίκη, αλλά επίορκοι και απαράδεκτοι οι συνάδερφοί σας στο Πισοδέρι και στην Αθήνα.
   Θα μου πείτε κάτι που μου είπαν και 2 φίλοι μου που υπηρετούν στην ΥΜΕΤ ότι εκτελούσαν διαταγές. Ο όρκος του αστυνομικού, όπως και ο στρατιωτικός όρκος, αναφέρουν την εκτέλεση διαταγών ανωτέρων άνευ αντιλογίας. Όμως τόσο ο στρατιωτικός όσο και ο αστυνομικός κανονισμός αναφέρουν ΡΗΤΑ την προστασία αμάχων. Δηλαδή όταν διαταχτήκανε να χτυπήσετε μικρά παιδιά, γυναίκες και γέροντες είχανε δικαίωμα να αρνηθείτε. Αλλά εκτός αυτού έστω να ρίχνανε για την τιμή των όπλων. Όχι δεν το πράξατε απλά έβγαλαν μένος με το να πετάνε δακρυγόνα σε φιλήσυχους πολίτες και να προξενήσουν κινδύνους θανάτου και τραυματισμών. Εσείς πως θα αισθανόσασταν αν ήσασταν στην άλλη μεριά των χημικών; Πώς θα αισθανόσασταν αν εσείς ήσασταν με τα παιδιά σας για να διαδηλώσετε όπως έχετε συνταγματικό δικαίωμα και γινόσασταν στόχος χημικών; Και εδώ γεννάτε το ερώτημα, δηλαδή αν διέταζαν να πυροβολήσουν τον κόσμο, με το ίδιο σκεπτικό εσείς θα ρίχνατε;
   Για μένα πρέπει να αφαιρέσουν το σύμβολο του άστρου της Βεργίνας από ΥΑΤ και ΥΜΕΤ διότι μπορεί οι πολιτικοί να υπέγραψαν την συμφωνία αλλά οι άνδρες των 2 αυτών μονάδων τους παρείχαν την κάλυψη και ενήργησαν σαν πραιτοριανή φρουρά.
   Όσο αφορά τα χημικά, δεν είμαι χημικός αλλά θα σας παραπέμψω στον ΟΗΕ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ένωση Χημικών Ελλάδος που αναφέρουν καθαρά για την επικινδυνότητα των χημικών ΕΙΔΙΚΆ των ληγμένων σε ανθρώπους και ειδικά σε άτομα με επιβαρυμένη υγεία και παιδιά.
   Για επιθέσεις της ΥΑΤ σε αστυνομικούς έχω 5. Το ένα σας το ανέφερα πιο πάνω. Από τα άλλα 4 θα σας αναφέρω το πιο κραυγαλέο που έτυχε σε πολύ καλό μου φίλο μου που σαν αστυνόμος Α φέροντας στολή Νο 8Β δέχτηκε κατά την διάρκεια επεισοδίων 2 κτυπήματα από αστυνομικούς της ΥΑΤ, σε ωμοπλάτη και κεφάλι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω σχόλιο.
   Όσο αφορά το επεισόδιο με τους ξένους να σας θυμίσω ότι βάση κανονισμού ο στρατιωτικός είναι ανώτερος του αστυνομικού και οφείλει ο αστυνομικός να χαιρετίσει. Άλλωστε χαιρετά το εθνόσημο. Επείδη δεν είχε διευκρινιστεί καλά στο άρθρο να σας αναφέρω ότι οι εν λόγω άνδρες της ΥΑΤ ήταν σε ανάπαυση. Ήταν 2 φρουροί και οι άλλοι ήταν καφέ, κομπολόι, και κουβεντούλα. Έτσι αρχικά περνάμε χαιρετάμε εμείς και δεν έγινε ανταπόδοση του χαιρετισμού όπως οφείλατε από τον κανονισμό. Με το πέρασμα της Προεδρικής Φρουράς ουδείς χαιρέτισε. Να σας θυμίσω ότι οι ένστολοι πρέπει να κάτσουν προσοχή και να αποδώσουν τιμή στην Προεδρική Φρουρά τιμώντας έτσι τους Έλληνες που έπεσαν για την ελευθερία μας. Δεν το έπραξαν και μετά ήθελαν και τσαμπουκά όταν τους την είπαμε. Αλλά γιατί πιο κάτω άλλοι αστυνομικοί της Φρουράς της Βουλής φέροντας στολή Νο 8Γ στάθηκαν προσοχή και χαιρέτησαν στρατιωτικά την φρουρά όπως έπρεπε; Άρα 2 μέτρα και 2 σταθμά;
   Έτσι βλέπετε ότι δεν μπορώ να συμφωνήσω με τα σχόλιά σας και δεν πρόκειται να υποχωρήσω στις απόψεις μου. Διότι πολύ απλά οι πράξεις μετράνε και η «γυναίκα του καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια αλλά να δείχνει και τίμια».
   Όσο αφορά τους συνδικαλιστές σας να σας θυμίσω αρχικά την απαράδεκτη ειρωνεία ενάντια στους συναδέρφους του λιμενικού μετά την επιχείρηση στα Εξάρχεια όπως ότι από τον Ιούλιο 2018 (μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών) το αρχηγείο σας ζητά ενίσχυση από ιδρύματα για εξοπλισμό της ΥΑΤ και της ΥΜΕΤ και οι συνδικαλιστές δεν έκαναν καμία νύξη για το θέμα της γύμνιας της Άμεσης Δράσης. Επίσης να σας θυμίσω πόσες αναφορές έχουν γίνει από συνδικαλιστές της αστυνομίας ενάντια στην υπέρμετρη βία της ΥΑΤ.
   Όσο αφορά για το μέλλον των μονάδων μέτρων τάξης η άποψή μου είναι :
   • Κατάργηση της ΥΑΤ και διάθεση των αστυνομικών για ενίσχυση των ΑΤ
   • Η ΥΜΕΤ να αναλάβει φρούρηση ευπαθών στόχων (πρεσβείες, υπουργεία κ.α.) αποδεσμεύοντας αστυνομικούς από τα ΑΤ και να εκτελεί πεζές περιπολίες. Σε περίπτωση διαδηλώσεων με 500 άτομα (βάση διεθνών προτύπων αστυνομικής καταστολής) να αναλαμβάνει καθήκοντα μέτρων τάξης.
   Με τις εν λόγω 2 κινήσεις ενισχύουμε με επιπλέον αστυνομικούς την αστυνόμευση της Αττικής ενώ με την κατάργηση του επιδόματος των 160 € των ανδρών της ΥΑΤ και ΥΜΕΤ μπορούμε να διαθέσουμε χρήματα για τον εξοπλισμό της Άμεσης Δράσης με αλεξίσφαιρα γιλέκα, περιπολικά, ασυρμάτους κ.α αφού θα εξοικονομούνται περί τα 360.000€ το μήνα.
   Τέλος πρέπει να θεσπιστεί συνεχής ψυχολογική γνωμάτευση σε μηνιαία βάση των μελών των μονάδων αποκατάστασης τάξης με παράλληλη απομάκρυνση όσων κρίνονται ακατάλληλοι.
   Εύχομαι να σας κάλυψα.
   Αν θέλετε να αλλάξει ο κόσμος την εντύπωση που έχει για την ΥΑΤ τότε πρέπει να δράσετε σαν αστυνομία και να προστατεύσετε τους νομοταγείς πολίτες συλλαμβάνοντας τους ταραξίες και όχι να αντιγράφετε τους ταραξίες σε επιθέσεις ενάντια σε πολίτες. Έτσι δεν είναι τυχαία η αποδοχή των αστυνομικών της Άμεσης Δράσης από τον απλό πολίτη.

   Reply
 2. Χρήστος

  Οταν λέμε ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΑΞΗΣ, εννοούμε αποκατάσταση τάξης. Οτι ξεφεύγει το θέμα είναι άλλο και άλλο όταν χρειάζεται καταστολή. Τα τελευταία χρόνια έχει μπλεχτεί ο ρόλος της ΥΜΕΤ με των ΥΑΤ. Και είναι κάτι που έχει περάσει απαρατήρητο. ΝΑΙ μεν οι αστυνομικοί της ΥΜΕΤ όταν ξεφεύγουν έχουν κυρώσεις, όμως τα τελευταία χρόνια οι εντολές που έχουν τους κάνουν να δρούν παράλληλα με την ΥΜΕΤ ( κάτι που αντιβαίνει στον ρόλο τους ). Η ΥΜΕΤ κατα τον ρόλο της ΔΕΝ φέρει δακρυγόνα, ούτε είναι για την βίαιη καταστολή. Ακόμα και το γκλομπ χρησιμοποιείται σε εξαιρετική περίπτωση. Η ΥΜΕΤ είναι καθαρά για τοίχος άμυνας στους διαδηλωτές, το οποίο όταν σπάσει επεμβαίνει η ΥΑΤ με βίαιη καταστολή. Το οτι έχουν χαλάσει τον ρόλο της ΥΜΕΤ οι υπουργοί και οι αρχηγοί, είναι άλλο θέμα

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *