Ειρηνευτικές Αποστολές

      1 Comment on Ειρηνευτικές Αποστολές

Υπάρχει ένα τεράστιο κεφάλαιο προσφοράς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που πλην στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων το 90% των Ελλήνων αγνοεί. Το κεφάλαιο αυτό είναι η συμμετοχή Ελλήνων σε Ειρηνευτικές Αποστολές με σκοπό να φέρουν σε εμπόλεμες περιοχές την Ειρήνη και να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση του κράτους.

Επειδή η προσφορά των ενόπλων δυνάμεων είναι τεράστια θα επικεντρωθούμε στον Ελληνικό Στρατό με βασικά στοιχεία που έχουν δοθεί από την Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού και θα αναφερθούν επιγραμματικά οι αποστολές και το τεράστιο έργο που έχει επιτελέσει ο Ελληνικός Στρατός.

Σαν Ειρηνευτικές Αποστολές αναφέρονται οι αποστολές στρατευμάτων, που προέρχονται από ουδέτερες προς την σύρραξη χώρες, για να βοηθήσουν στην ειρήνευση των περιοχών, στην διατήρηση της ειρήνης και στην ανοικοδόμηση της περιοχής που διεξήχθη ο πόλεμος. Επίσης, η Ελλάδα έχει συμμετάσχει και σε αποστολές με υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και του ΝΑΤΟ.

Ας δούμε λοιπόν επιγραμματικά τις αποστολές από το 1950 μέχρι σήμερα που έχουν λάβει μέρος οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις:

Νοέμβριος 1950 – Μάιος 1958 Κορέα: Ο πόλεμος της Κορέας ξεκίνησε όταν η Βόρειος Κορέα με την βοήθεια της ΕΣΣΔ και της Κίνα εισέβαλε στην Νότια Κορέα το 1950. Πρώτοι οι Αμερικάνοι έσπευσαν σε βοήθεια του συμμάχου τους ενώ ο νεοσύστατος ΟΗΕ οργάνωσε αποστολή στρατευμάτων. Η Ελλάδα ήταν μια από τις 22 χώρες με την αποστολή 1 Συντάγματος Πεζικού και ενός Σμήνους 7 Μεταφορικών Αεροσκαφών. Το Ελληνικό Σύνταγμα Πεζικού ονομάστηκε Εκστρατευτικό Σώμα Κορέας (ΕΚΣΕ) και έδρασε υπό την διοίκητου του Αμερικάνικου 7ο Συντάγματος της 1ης Αμερικάνικής Μεραρχίας Ιππικού. Πολέμησε αρκετές φορές και δοξάστηκε λαμβάνοντας την αναγνώριση φίλιων και εχθρών. Χαρακτηριστικές μάχες ήταν για τα υψώματα 381, 325, Scots, Norry και Harry.με το τελευταίο να αποτελεί την ενδοξότερη στιγμή. Το ύψωμα Harry το 1953 συνεχώς άλλαζε κατοχή μεταξύ Αμερικάνων και Κινέζων. Το 3ο Τάγμα του ΕΚΣΕ αντικατέστησε τις Αμερικάνικες δυνάμεις και ήταν η μοναδική μονάδα που κράτησε τις θέσεις της παρ όλη την αριθμητική υπεροχή του εχθρού. Οι Έλληνες δοξάστηκαν διότι ήταν οι μόνοι που ποτέ δεν υποχώρησαν (σε αντίθεση με τους Τούρκους που με την πρώτη τουφεκιά πέταγαν τα όπλα τους και έτρεχαν). Το ΕΚΣΕ τιμήθηκε με εύφημο μνεία από τους προέδρους Κορέας και ΗΠΑ ενώ 186 νεκροί Έλληνες τιμούνται κάθε έτος σε ειδικό χώρο στην Σεούλ (σ.σ. οι Κορεάτες τιμούν τους Έλληνες και οι Έλληνες τους ήρωες τους, τους έχουν ξεγραμμένους). Από το 1955 η δύναμη μειώθηκε και τελικά οι τελευταίες Ελληνικές Δυνάμεις αποχώρησαν το 1958. Όμως οι 10.255 Έλληνες πο συνολικά έλαβαν μέρος στο πόλεμο της Κορέας δεν πολέμησαν μόνο. Ο λόχος Υγειονομικού του ΕΚΣΕ παρείχε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε χιλιάδες Κορεάτες ενώ με έρανο των μελών του ΕΚΣΕ κατασκευάστηκε ο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στη Σεούλ.

1960 Κογκό: Όπου η Πολεμική Αεροπορία με 5 αεροσκάφη βοήθησε στην απομάκρυνση από την εμπόλεμη ζώνη όλης της Ελληνικής παροικίας όπως επίσης και στην απομάκρυνση πολλών Ευρωπαίων και Αφρικανών αμάχων.

Απρίλιος 1991 – Οκτώβριος 2003 Κουβείτ: Μετά το πόλεμο του Κόλπου και βάσης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ελλάδα συμμετείχε με 5 αξιωματικούς του Στρατού για την δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης κατά μήκος των συνόρων Ιράκ – Κουβέιτ. Η δύναμη αποχώρησε το 2003 με την έναρξη του Β’ Πολέμου του Κόλπου.

Ιούλιος 1991 – Σεπτέμβριος 2003: Μετά το πόλεμο του Κόλπου το 1991 και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας (φάρμακα, τρόφιμα, ιματισμός, παροχή ιατρικής φροντίδας, κατασκευή υγειονομικών σταθμών και κατασκευή σχολείων) στο Βόρειο Ιράκ βοηθώντας χιλιάδες Ιρακινούς. Η δύναμη αποχώρησε όταν ξεκίνησε ο Β’ Πόλεμος του Κόλπου το 2003.

Μάρτιος 1993 – Μάρτιος 1994 Σομαλία: Υπό την αιγίδα του ΟΗΕ η Ελλάδα συμμετείχε με στελέχη και από τους 3 κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Το Ελληνικό Απόσπασμα Σομαλίας δύναμης 106 ανδρών, παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια στους Σομαλούς με ιατρική φροντίδα, παροχή φαρμάκων, παροχή τροφίμων και παροχή ιματισμού. Όμως η προσφορά των Ελλήνων δεν ήταν αναίμακτη, ο Μόνιμος Λοχίας (ΤΘ) Σούμπουρος Μιχαήλ έχασε τη ζωή του όταν το κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας στο οποίο συμμετείχε έπεσε σε ενέδρα Σομαλών ατάκτων.

Ιούλιος 1991 – Ιανουάριος 2008 Βοσνία: Με την έναρξη των συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές η Ελλάδα με 92 στελέχη των 3 κλάδων των ενόπλων δυνάμεων που παρακολουθούσαν την εφαρμογή των συμφωνιών ειρήνευσης. Με την λήξη των εχθροπραξιών το 1995 η Ελλάδα συμμετείχε στην αποστολή δυνάμεων στη Βοσνία με την Ελληνική Δύναμη Βοσνίας (ΕΛΔΥΒ). Η ΕΛΔΥΒ με έδρα λίγο πιο έξω από το Σεράγεβο αρχική δύναμη 250 ανδρών και 5 αξιωματικών συνδέσμων συμμετείχε στην προστασία αμάχων, στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας (ιατρική περίθαλψη, παροχή φαρμάκων, παροχή ιματισμού), στην κατασκευή έργων κοινής ωφελείας, στην κατασκευή υγειονομικών σταθμών, στην κατασκευή σχολείων, στην αφαίρεση ναρκοπεδίων και τέλος στην αναστήλωση Εκκλησιών που είχαν καταστραφεί. Στο διάστημα της παραμονής της στη Βοσνία η ΕΛΔΥΒ εκτέλεσε άνω των 2.000 αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας. Την περίοδο 1995-2000 το Πολεμικό Ναυτικό με 1 φρεγάτα, 1 ελικόπτερο και ομάδα ειδικών δυνάμεων βοηθούσε στην επιβολή του εμπάργκο και εκτέλεσε εκατοντάδες νηοψίες.

Σεπτέμβριος 1991: Υπό την αιγίδα του ΟΗΕ η Ελλάδα συμμετείχε με 1 αξιωματικό παρατηρητή στη Δυτική Σαχάρα για την ομαλή διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ενσωμάτωση της χώρας στο Μαρόκο και η διατήρηση της κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αντίμαχων (Μαρόκο και Τοπικών ατάκτων).

Αύγουστος 1993: Υπό την καθοδήγηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) πολιτικό πλοίο μαζί με στελέχη των ειδικών δυνάμεων στρατού (Καταδρομείς και Πεζοναύτες) και του Ναυτικού (Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών) βοήθησαν στον απεγκλωβισμό από την εμπόλεμη ζώνη 1031 Ελλήνων ομογενών που ζούσαν στην Γεωργία.

Σεπτέμβριος 1994 – Απρίλιος 2008 Αμπχαζία Γεωργία: Το 1994 ξεκίνησε ένας εμφύλιος πόλεμος στην Γεωργία όπου η περιοχή της Αμπχαζίας επιθυμούσε ανεξαρτησία. Με την κατάπαυση των εχθροπραξιών η Ελλάδα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών έλαβε μέρος με την αποστολή 5 στελεχών από τους 3 κλάδους για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των ειρηνευτικών συμφωνιών.

Απρίλιος 1997 – 2003 Αλβανία: Το 1997 η Αλβανία αντιμετώπισε μια τεράστια κρίση που παρολίγον να οδηγούσε σε εμφύλια σύρραξη. Όταν ξέσπασε η κρίση το Πολεμικό Ναυτικό με πλοία και ομάδες ειδικών δυνάμεων απομάκρυναν Έλληνες υπηκόους που είχαν εγκλωβιστεί στην Αλβανία (Επιχείρηση ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ) Η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιούργησαν μια Πολυεθνική Δύναμη προστασίας και διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας. Η Ελλάδα συμμετείχε με 1 Σύνταγμα Πεζικού δύναμης 800 ανδρών που ονομάστηκε Ελληνική Δύναμη Αλβανίας (ΕΛΔΥΑΛ) Οι Έλληνες παρείχαν προστασία στα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας στη Κεντρική και Νότια Αλβανία, προστασία των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο τοπικό πληθυσμό, παροχή ασφάλειας τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες από επιθέσεις από Αλβανούς ατάκτους, παροχή τροφίμων και δημιουργία έργων κοινής ωφελείας. Επίσης κατασκεύασε νοσοκομείο στο Αργυρόκαστρο και 3 στρατιωτικές βάσεις για χρήση από τις Αλβανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τέλος η Ελλάδα με δύναμη 5 αξιωματικών βοήθησε στην αναδιοργάνωση των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το 1999 η ΕΛΔΥΑΦ παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια, λόγω αδυναμίας της Αλβανικής κυβέρνησης, σε πρόσφυγες που εισήλθαν στην Αλβανία από το Κόσοβο. Οι Έλληνες παρείχαν τρόφιμα, φάρμακα, ιατρική περίθαλψη και κατασκευή οικημάτων για τους πρόσφυγες.

1999 – Σήμερα Κόσοβο Σερβική Δημοκρατία: Με το πέρας των εχθροπραξιών στο Κόσοβο η Ελλάδα υπο την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών έστειλε δύναμη ταξιαρχίας στη Σερβική περιοχή το Κοσόβου δύναμης 1600 στελεχών υπο την επωνυμία Ελληνική Δύναμη Κοσόβου (ΕΛΔΥΚΟ). Επίσης άλλα 30 στελέχη διατέθηκαν σαν σύνθεσμοι σε επιτελεία. Η ΕΛΔΥΚΟ είχε 3 στρατόπεδα : Μέγας Αλέξανδρος στο Πόλιε, Ρήγας Φερραίος στο Ουρόσεβατς και στη Μητροβίτσα. Τα εν λόγω στρατόπεδα κατασκευάστηκαν από το Μηχανικό. Η ΕΛΔΥΚΟ εκτέλεσε εκατοντάδες στρατιωτικές αποστολές αναγνώρισης, συνοδείας ανθρωπιστικής βοήθειας, ελέγχου κυκλοφορίας ενώ ανέλαβαν τη συγκέντρωση και καταστροφή του οπλισμού των Αλβανών ατάκτων. Λόγω των συνεχώς δολοφονικών επιθέσεων προς το Σερβικό πληθυσμό του Κοσόβου η ΕΛΔΥΚΟ ανέλαβε την προστασία των Σέρβων, της αναστήλωσης των οικιών τους και της αναστήλωσης των Εκκλησιών τους. Την ίδια στιγμή η ΕΛΔΥΚΟ παρείχε τρόφιμα, φάρμακα, ιατρική φροντίδα και ιματισμό σε Σέρβους και Αλβανούς αμάχους. Συνολικά η ΕΛΔΥΚΟ παρείχε άνω των 160 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας με άνω των 2500 απόστολων. Από το 2011 η ΕΛΔΥΚΟ μειώνεται σε αριθμό και σήμερα αριθμεί περί τα 160 στελέχη που εδρεύουν στην Πρίστινα με αποστολή τη φύλαξη του Διεθνούς στρατηγείου στη Πρίστινα, και συνδέσμους παρατηρητές στο βόρειο τομέα του Κοσόβου.

Αύγουστος 2001 – Δεκέμβριος 2003: Αποστολή Ελληνικών Στρατευμάτων δύναμης 2 Μηχανοκίνητων Ταγμάτων Πεζικού, 1 λόχου ελικοπτέρων και ομάδων ειδικών δυνάμεων στην ΠΓΔΜ που μαστιζόταν από εμφύλιο πόλεμο. Με το πέρας των εχθροπραξιών παρέμεινε 1 Τάγμα Πεζικού και 1 διμοιρία ελικοπτέρων για την διατήρηση της ειρήνης και προστασία της ανθρωπιστικής βοήθειας από συμμορίες Αλβανών ατάκτων.

2002 – 2012 Αφγανιστάν: Η Ελλάδα συμμετείχε στην Διεθνή Δύναμη Αφγανιστάν με κλιμάκιο της Πολεμική Αεροπορίας και Δύναμη Τάγματος του Στρατού με έδρα την Καμπούλ. Η Ελληνική Δύναμη Αφγανισταν (ΕΛΔΥΑΦ) (αργότερα ονομάστηκε ΤΕΣΑΦ Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν) αποτελούταν από 175 άνδρες και από 20 επιπλέον αξιωματικούς συνδέσμους σε στρατηγεία. Η Ελληνική Δύναμη παρείχε την κατασκευή έργων κοινής ωφελείας (οδικού δικτύου, υδραγωγείων κ.α), εκκαθάριση ναρκοπεδίων, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα, φάρμακα, ιματισμό), την λειτουργία του νοσοκομείου της Καμπούλ, την εκπαίδευση των Αφγανικών Ενόπλων Δυνάμεων, την εκπαίδευση Αφγανών ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Από το 2005 έως το 2007 στην δύναμη υπήρχε το 299 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ) δύναμης 47 στελεχών με 30 κλίνες. Η μονάδα λειτούργησε αποτελεσματικά και είχε υπό την Ελληνική Διοίκηση προσωπικό από Αλβανία, ΠΓΔΜ, Κροατία, Ουγγαρία και Βουλγαρία παρέχοντας νοσηλεία σε πάνω από 1000 άτομα. Το εξάμηνο Φεβρουαρίου- Αυγούστου 2006 η Ελλάδα είχε τη διοίκηση της Καμπούλ.

Δεκέμβριος 2004 – Σήμερα Επιχείρηση ALTHEA Βοσνία: Η Ελλάδα υπό την Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχει στην επιχείρηση ALTHEA με έδρα την Τούσλα της Βοσνίας και σκοπό την παρακολούθηση της τήρησης των συμφωνιών ειρήνευσης και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Η Ελλάδα συμμετέχει με δύναμη 2 ελικοπτέρων Chinook, και τεχνικούς εδάφους συνολικής δύναμης 35 στελεχών έχοντας αναλάβει την Διοίκηση του Πολυεθνικού Λόχου Ελικοπτέρων όπως και δύναμη 12 στελεχών για τη διοίκηση του Βόρειου Τομέα με έδρα το Σεράγεβο.

2005 – 2012, Σήμερα: Αποστολή 6 παρατηρητών αξιωματικών και από τους 3 κλάδους των ενόπλων δυνάμεων στο Νότιο Σουδάν υπό τα Ηνωμένα Έθνη για την παρακολούθηση της τήρησης των συμφωνιών κατάπαυση των εχθροπραξιών και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Μάιος 2005 – Δεκέμβριος 2011 Λίβανος: Με τη λήξη του πολέμου στο Λίβανο μεταξύ Χαζμπολάχ και Ισραήλ στάλθηκε υπό τα Ηνωμένα Έθνη διεθνής δύναμη. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι το Πολεμικό Ναυτικό κατάφερε να απεγκλωβίσει εκατοντάδες Έλληνες και μη αμάχους από την εμπόλεμη περιοχή. Ο Ελληνικός Στρατός συμμετείχε με 1 αξιωματικό σύνδεσμο μέχρι το 2011 ενώ 1 Λόχος στάλθηκε στο Λίβανο αποτελούμενο από στελέχη του Μηχανικού, του Εφοδιασμού Μεταφορών και του Υγειονομικού για την παροχή ανθρωπιστική βοήθειας.

2007 – 2008 Κεντρική Αφρικάνικη Δημοκρατία: Μετά το πόλεμο του Νταρφούρ και για την αντιμετώπιση των 230.000 προσφύγων η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη έστειλαν στρατιωτικές δυνάμεις για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασίας των αμάχων. Η Ελλάδα συμμετείχε με 1 μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας και 4 αξιωματικούς του στρατού συνδέσμους στο Τσάντ.

Σεπτέμβριος 2008 – Ιανουάριος 2012 Γεωργία: Με την λήξη των εχθροπραξιών στην Νότια Οσετία μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας η Ελλάδα υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλε ομάδα στελεχών του στρατού για την παρακολούθηση και τήρηση των συμφωνιών ειρήνευσης της περιοχής.

Ιανουάριος 2009 – Απρίλιος 2010 Επιχείρηση Atalanta στη Σομαλία: Υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κύριο ρόλο προσφοράς της Ελλάδος το έπαιξε το Πολεμικό Ναυτικό με την αποστολή φρεγάτας, 1 ελικοπτέρου και 1 ομάδας ειδικών δυνάμεων. Ο Ελληνικός Στρατός συμμετείχε με 2 αξιωματικούς στο προκεχωρημένο χώρο υποστήριξης στο Τζιμπουτι, με 2 αξιωματικούς στην Διοίκησης της επιχείρησης στο Ηνωμένο Βασίλειο και τέλος με 2 αξιωματικούς εκπαιδευτές για τις δυνάμεις της Σομαλίας
2013-Σήμερα Μάλι. Αποστολή 4 παρατηρητών αξιωματικών υπό Γαλλική διοίκηση για την παρακολούθηση της τήρησης της ειρηνευτικής συμφωνίας, της διατήρησης της δημοκρατίας και τέλος της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όπως βλέπουμε οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν προσφέρει πολλά σε όλο τον κόσμο λαμβάνοντας το θαυμασμό των ξένων. Ακόμα και σήμερα έχω προσωπικά γίνει μάρτυρας συγχαρητηρίων από Κορεάτες για τους Έλληνες του ΕΚΣΕ. Στη Σερβία με έχουν ευχαριστήσει για τη συνδρομή των Ελλήνων σε Βοσνία και Κόσοβο. Ξένοι στρατιωτικοί που έχουν υπηρετήσει σε εμπόλεμες περιοχές αναφέρουν το θαυμασμό τους για τους Έλληνες που πάντα εκτελούν με επιτυχία την αποστολή τους όταν οι άλλοι κάνουν πίσω. Λόγω αυτού χιλιάδες άνθρωποι έχουν σωθεί χάρη στους Έλληνες. Την ίδια στιγμή στην Αμερικάνικη σχολή Ευελπίδων (Westpoint) διδάσκονται οι ευέλπιδες τις δράσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ειρηνευτικές αποστολές και για τη συμμετοχή των Ελλήνων στο πόλεμο της Κορέας σαν παραδείγματα προς μίμηση!!!

Ας είμαστε λοιπόν περήφανοι για την Πατρίδα μας και τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και ας τιμήσουμε τα στελέχη που έχουν λάβει μέρος σε αυτές τις αποστολές. Είναι ντροπή ένας Κορεάτης να γνωρίζει για την συνδρομή της Ελλάδος στο πόλεμο της Κορέας και οι Έλληνες να μην ξέρουν καν ότι εκεί πολεμήσαμε. Είναι ντροπή να μην ξέρουμε για την προσφορά των Ελλήνων στα Βαλκάνια σε Βοσνία, Σερβία, ΠΓΔΜ και Αλβανία. Έτσι προτρέπω όλους να δείτε και να ενημερωθείτε για τις δράσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και ας είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες και που προάγουμε την Ειρήνη, την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τον Ανθρωπισμό.

Θ. Σ., Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων

Facebooktwitterpinterestinstagram

1 comment on “Ειρηνευτικές Αποστολές

  1. Pingback: Ματώνοντας 70 χρόνια για τους Αμερικάνους | Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *