Κέικ Φράουλας με γλάσο Σοκολάτας

Υλικά:

  • 200 γρ. φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 1 1/2 – 1 2/3 κούπας πολτός ή κομμάτια φράουλας
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 βανίλιες
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σόδα (σκόνη)
  • 1/2 κούπας αμύγδαλα ψιλοκομμένα (με τη φλούδα τους)

Για το γλάσο σοκολάτας:

  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή βούτυρο

Εκτέλεση:

Χτυπάμε  καλά στο μίξερ ή σε ένα μπολ με τον αυγοδάρτη το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα. Κατόπιν ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε τον πολτό της φράουλας.

Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι με τη σόδα και τις βανίλιες κοσκινίζοντας το συγχρόνως. Έτσι το κέικ γίνεται πιο αφράτο.

Τέλος ρίχνουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε απαλά.

Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ελαφρά ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για 45-50 λεπτά.

Όταν βγάλουμε το κέικ φράουλας από το φούρνο, το αφήνουμε 5-10 λεπτά μέσα στη φόρμα και  κατόπιν το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, να κρυώσει. 

Λιώνουμε σε μπέν μαρί την κουβερτούρα με την κρέμα γάλακτος και το μέλι (ή το βούτυρο).

Όταν κρυώσει το κέικ φράουλας, το περιχύνουμε με το χλιαρό ή κρύο γλάσο σοκολάτας.

Σημειώσεις: Μπορούμε να μη χρησιμοποιήσουμε το γλάσο σοκολάτας και να περιχύσουμε ή να σερβίρουμε το κέικ φράουλας με σάλτσα φράουλας ή να το πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη.

Πάνου Κώστας, Σεφ

Facebooktwitterpinterestinstagram

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *