Οι αφανείς ήρωες με τις λευκές ρόμπες

Οι αφανείς ήρωες με τις λευκές ρόμπες

Και λέμε οι αφανείς γιατί σίγουρα σε όλους το μυαλό πηγαίνει στους γιατρούς, αλλά κι όμως εμείς αναφερόμαστε στους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες, ανθρώπους που τραβάνε την ίδια πίεση με τους γιατρούς για να προστατέψουν την υγεία μας, αλλά για κάποιο λόγο περνάνε στα ψιλά γράμματα των ειδήσεων.

Σήμερα όμως, 12 Μαίου, είναι η Παγκόσμια ημέρα που τους τιμά. Και σκεφτήκαμε, αντί να κάνουμε μια γενικόλογη αναφορά στο έργο τους, να μιλήσουμε με μια νοσηλεύτρια, την κα. Νίκη Παπαδήμου, η οποία απάντησε στις ερωτήσεις μας εκ μέρους των συναδέλφων της.

Καλησπέρα σας και σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας. Πόσα χρόνια εργάζεστε σαν νοσηλεύτρια;

Καλησπέρα, εγώ σας ευχαριστώ εκ μέρους των συναδέλφων μου. Εργάζομαι περίπου πέντε χρόνια τώρα.

Οι επισκέπτες των νοσοκομείων δεν βλέπουν, ή δεν καταλαβαίνουν κάποια διάκριση στο νοσηλευτικό προσωπικό. Υπάρχει κάποια εξειδίκευση, όπως στους γιατρούς, ή μπορούν όλοι να εργαστούν σε όλα τα τμήματα;

Αυτό εξαρτάται κυρίως από το που δουλεύει ο καθένας. Συνήθως στις ιδιωτικές κλινικές οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες μπορούν να εργαστούν σε κάθε τμήμα όπου υπάρχει ανάγκη για στελέχωση. Στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχει, συνήθως, μεγαλύτερη άνεση στο να πάρεις κάποια εξειδίκευση.

Πόσες ώρες εργάζεται μια νοσηλεύτρια κατά μέσο όρο;

Επίσημα οι ώρες εργασίας ανά εβδομάδα είναι 40 όπως και σε κάθε άλλη δουλειά. Ωστόσο στην δική μας δουλειά δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τον φόρτο εργασίας, κατά συνέπεια δεν είναι σπάνιο να είναι σημαντικά παραπάνω.

Είστε ευχαριστημένη από την αντιμετώπιση/συμπεριφορά του κόσμου; Δείχνει να εκτιμάει το έργο και την προσφορά σας;

Πάντα υπάρχουν κάποιοι που μας θεωρούν υπηρέτριες και δεν δείχνουν κανέναν σεβασμό. Αλλά αυτοί είναι η εξαίρεση συνήθως, οι περισσότεροι, ευτυχώς, εκτιμούν το έργο μας και δείχνουν κατανόηση στις δυσκολίες.

Τι άλλαξε στο επάγγελμά σας η πανδημία του Covid-19;

Σαν επάγγελμα δεν είχαμε καμία αλλαγή. Αυτό που άλλαξε είναι η αντιμετώπιση του κόσμου. Πλέον αναγνωρίζουν τον κόπο μας και κατάλαβαν, κάποιοι, ότι δεν είμαστε εκεί μόνο για να πηγαίνουμε τα γεύματα και να αλλάζουμε πάπιες και πάνες.

Τι θα θέλατε να αλλάξει/βελτιωθεί στον τομέα σας;

Ένα πάγιο αίτημα και μια πραγματική ανάγκη για εμάς είναι να γίνει διαθέσιμο περισσότερο προσωπικό σε όλες τις μονάδες που το χρειάζονται. Δηλαδή σε όλες όσες γνωρίζω. Δεν είναι μόνο το ότι θα μειωθεί η πίεση σε εμάς, θα αυξηθεί ταυτόχρονα σημαντικά το επίπεδο των υπηρεσιών μας. Σίγουρα δύο ξεκούραστοι νοσηλευτές είναι πολύ καλύτεροι στην δουλειά τους από μια εξουθενωμένη νοσηλεύτρια. Σίγουρα είναι πιο ακριβή λύση, αλλά….

Θα θέλαμε να κλείσουμε με κάτι πιο ανάλαφρο. Υπάρχουν πολλές ταινίες/σειρές, μερικές αρκετά δημοφιλείς, που δείχνουν την ζωή σε ένα νοσοκομείο. Κατά πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

Στις ταινίες είναι όλα ιδανικά. Πολυπληθές προσωπικό, άκρως περιποιημένες νοσοκόμες και νοσοκόμοι, πάντα ευδιάθετο το προσωπικό, οι γιατροί τους εμπιστεύονται και ζητάνε την γνώμη τους συχνά. Στην πραγματικότητα δεν θα δείτε μακιγιάζ και μαλλί κομμωτηρίου, θα υπάρχουν μέρες που δεν θα έχεις καλή διάθεση, όπως σε κάθε δουλειά. Και συνήθως οι γιατροί θα δίνουν οδηγίες-εντολές. Για τις προσωπικές ιστορίες που δείχνουν αυτές οι σειρές, δεν μπορώ να σχολιάσω. Σίγουρα μπορεί κάποιες να συμβαίνουν και στις πραγματικότητα, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει υποπέσει κάτι στην αντίληψή μου.

Εκ μέρους του Smashpoint και των αναγνωστών μας θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε διπλά, μια φορά για τον χρόνο που μας διαθέσατε και άλλη μια φορά για το έργο που προσφέρετε, ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι και ελπίζουμε να βοηθήσαμε κάποιος με αυτή την συνέντευξη να σας δουν όπως σας αξίζει.

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *